Ennek a városnak már nagyon kellene az eső

Barcelona víz

Barcelona városából elfogy a víz


Csapadék szempontjából nem minden ország olyan szerencsés, mint Magyarország. Katalónia, és ezen belül Barcelona is már tavaly óta éli történetének leghosszabb és legsúlyosabb aszályát az egyre melegebb és szárazabb időjárás miatt, amiben nagy szerepet játszik a téli csapadék elmaradása. A helyzet pedig nem javul, és a vízkorlátozásokat azóta folyamatosan szigorítják.

Szerdán veszélyhelyzet előtti készültséget rendeltek el, és a napi fejenkénti vízfogyasztást a korábbi 230 liter helyett 210 literben korlátozták. Ez nemcsak a személyes használatot foglalja magában, hanem az önkormányzati szolgáltatásokat is. A katalán vízügyi hivatal szerint egy katalóniai naponta átlagosan körülbelül 116 litert fogyaszt háztartási célokra.

Az önkormányzatok mostantól nem takaríthatják az utcákat és nem locsolhatják a gyepet ivóvízzel, az ipari és mezőgazdasági vízmennyiség határértékeit ugyanakkor megemelték.

Videó a nyári helyzetről és a barcelonai vízrendszerről

Barcelona vízellátása egyébként sem egyszerű

Barcelonát már eddig is Európa legnagyobb sótalanító üzeme látta el ivóvízzel, emellett egy szennyvíztisztító is segít pótolni a kutakból és folyókból hiányzó vizet.

Jelenleg a Katalónia mintegy hatmillió lakosát kiszolgáló víztározókban a víz mindössze a kapacitás tizennyolc százalékán áll, szemben a Spanyolország más víztározóinál jellemző negyvenhárom százalékkal.

Ha a vízkészletek a kapacitás tizehat százaléka alá csökkennének, akkor Katalóniában aszály miatti veszélyhelyzetet hirdetnek. A személyenként fogyasztható vízmennyiséget kétszáz literben maximálják, de ez százhatvan literre is csökkenhet, ha a helyzet megkívánja. A mezőgazdasági öntözéshez ebben az esetben már előzetes engedély szükséges.

Ha a helyzet tovább romlik, akkor teherhajókon kell Barcelonába szállítani a vizet. Erre a rendkívül költséges intézkedésre 2008-ban volt már példa.

Forrás: Euronews, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több Spanyolország

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több víz

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Árvízvédelmi készültség van a Tiszánál

A Tisza-tó menti védvonalak után újabb tiszai védvonalszakaszon rendeltek el elsőfokú árvízvédelmi készültséget szombat reggel hat órától. Jelenleg a figyelőszolgálat…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük