Mi történik a havazással?

Így alakul a havazás tendenciája a világon


Az éghajlatkutatók szerint a hóesés jövője hosszútávon egyértelmű: egyre kevesebb lesz belőle, a csapadék pedig egyre inkább eső formájában hullik majd. Rövid távon ugyanakkor szélsőségesebb téli viharokkal és néhány évben akár megnövekedett hómennyiséggel is találkozhatunk, de ahogy a globális hőmérséklet melegszik, úgy egyre kevesebb ilyen év lesz.

A hóesés 1973 óta globálisan 2,7 százalékkal csökkent, a leginkább az északi félteke középső szélességi területein, ahol a világ népességének nagy része él: a trópusoktól északra és az Északi-sarkvidéktől délre.

A hóhelyzetet itt nehezíti, hogy a magasabb szélességi körökhöz képest a napsugarak közvetlenebbül érik a földet, különösen tavasszal és ősszel. Ha van hó, ez visszaveri valamennyire a napfényt a világűrbe, ha viszont nincs, akkor a talaj több napfényt nyel el, ez pedig negatív visszacsatolást elindítva tovább melegíti a légkört.

A kevesebb hó ugyanakkor fokozhatja a vízhiányt, mivel a hótakaró természetes víztározóként is működik. Ez pedig elsősorban a nedves-száraz évszakra oszló területeken okoz problémát, amilyen például Kalifornia, ahol nyáron általában nem esik az eső, ezért a hóolvadásból származó víz kulcsfontosságú.

Egyes területeken, például az USA partvidékein és a sarkkörök környékén ugyanakkor növekvő tendenciát mutat a hómennyiség, ami jól szemlélteti az éghajlatváltozással változó csapadékminták bonyolult természetét. A kutatók ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy ez részben adódhat az 1970-es évek előtti pontatlanabb adatokból is.

Összességében kijelenthető, hogy a felmelegedéssel nő a szélsőséges hóesések valószínűsége, a felmelegedő légkör pedig egyre több nedvességet képes tárolni.

Forrás: CNN, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több havazás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több éghajlat

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Merre tart a mezőgazdaság?

Kihirdették a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat eredményeit A mostani európai gazdatüntetések is rávilágítanak arra, hogy a mezőgazdaság terén nagy átalakításokra van szükség, ha azt akarjuk, hogy…

1 hozzászólás

  1. Barcelona igazán megérdemelne egy jó vastag hópaplant!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük