Új járvány ütötte fel a fejét Horvátországban

szamárköhögés

Szamárköhögés-járvány ütötte fel a fejét Horvátországban


A szamárköhögés bakteriális eredetű, cseppfertőzéssel terjedő, erős köhögéssel járó megbetegedés, most pedig járványként terjed Horvátországban, mert bár van ellene kötelező védőoltás, az alacsony átoltottság miatt a fertőzöttek aránya egyre nő.

Egyik napról a másikra emelkedik a betegek száma, péntekre már elérte az 1435-öt. Több mint negyven éve, 1980 óta nem volt ennyi fertőzött az országban. A megbetegedések nagy száma növelheti az újszülöttek vagy a még be nem oltott csecsemők megfertőződésének esélyét, a betegség pedig számukra súlyos és akár végzetes is lehet.

A betegek többsége tíz és tizennégy év közötti gyermek, a legtöbb megbetegedést Zágrábban és Splitben regisztrálták. A horvát fővárosban mobil tesztelőpontokat is felállítottak, hogy kiszűrjék a fertőzötteket.

Ivo Ivic virológus, a fertőző betegségek spliti klinikájának korábbi igazgatója szerint várható volt a betegség terjedése, mert az átoltottság csak nyolcvanöt százalékos az országban, miközben legalább kilencvenhat százalékos átoltottsággal lehet megakadályozni egy tömeges fertőzési hullámot.

A betegség terjedéséhez a koronavírus-járvány is hozzájárult. Mivel sokáig maszkot kellett hordani, a gyerekek nem eshettek át a fertőzésen, a nyitással pedig kifejezetten romlott a helyzet. Másrészt pedig nőtt az oltásellenesség is. A horvát törvények szerint a gyermekek beoltásának elmulasztásáért háromszáz euróra büntethetik a szülőket, de a bírság csak a népegészségügyi ellenőrök értesítése és a szabálysértési eljárás elindítása után hajtható be.

Horvátországban az első oltást két hónapos korban kapják a gyerekek kombinált oltás keretében, és az ismétlődő oltássorozat a fiatal felnőttkorig nyújt védettséget. A horvát közegészségügyi intézet azt javasolja a kismamáknak, hogy mindenképpen oltassák be magukat; ahol pedig egy éven aluli gyermek van a családban és még nem kapta meg mindhárom oltást, a szülőknek is ajánlott beoltatni magukat, hogy csökkentsék a gyermek megfertőződésének a kockázatát.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

járványok

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Miért vált ki annyi félelmet a nyérc?

Bár harci kedve, a mi erkölcsi alapunkról szemlélve inkább a vérengző sorozatgyilkosokat idézi fel, valójában lenyűgöző az a merészség és kitartás…Tovább

még több orvostudomány

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük