Újabb tömeges madárpusztulást okozhat az extrém hideg Európában

extrém hideg Európában

Extrém hideg Európában


Extrém hideg van most nemcsak Európa jó részén, de Afrika egyes északi területein is a szokásosnál alacsonyabb a hőmérséklet. A sarkvidéki légtömegek egészen a Szaharáig lehúzódtak, alaposan befékezve a madárvonulást. Algírban mindössze tizenhat, de Barcelonában is csak tizenhárom fok van. Egyes helyeken, például Németországban és Finnországban ráadásul szokatlanul nagy mennyiségű hó zúdult le, teljesen megbénítva a közlekedést és jócskán megnehezítve a madarak boldogulását.


Így alakul a hőmérséklet a Földközi-tenger medencéjénél: Velencében, Barcelonában és a Kanári-szigeteken is hidegebb van, mint Budapesten, Algír pedig alig melegebb

Északi légáramlatok érik el Afrikát

Egy bajorországi szélviharban a hétvégén jó pár autós elakadt a pályán a tízcentis hóban, miután többen is megcsúsztak a nyári gumikkal a jeges utakon. A svéd meteorológiai szolgálat néhány napja fel is hívta az autósok figyelmét arra, hogy ne induljanak el nyári gumikkal.

Finnországban december lett

Finnországból egyenesen decembert meghazudtoló képeket látni, kedden pedig, azaz ma teljesen leállt a helsinki villamoshálózat, miután az ónos esőben és a havazásban elfagytak a vezetékek. A szokatlan áprilisi időjárás miatt több villamos leállt a 15-ös vonalán, és mivel a téli karbantartó gépeket már eltették, az üzemeltetők úgy döntöttek, hogy az összes villamosjáratot egész nap szüneteltetik. Végül kora délutánra mégis helyreállt a forgalom.


Finnországban nem ritkák a tavaszi hidegbetörések, annyira nem, hogy még külön szavuk is van erre: takatalvi. Ilyen extrém havazás azonban nem jellemző április végére, utoljára 1972-ben, vagyis több mint ötven évvel ezelőtt volt példa arra, hogy hasonlóan nagy mennyiségű hó hullott április 23-án Helsinkiben.

Finnország déli részén több mint húsz centi új hó esett, Espooban huszonnyolc centit mértek, és a délután folyamán még több érkezett. A finnek szerint nagyon szokatlan az időjárás.

A finn közmédia online portálja külön cikket szentelt a Finnországba (a korábbi szokatlan meleg miatt) korán érkező vándormadaraknak. Mint Anniina Kontiokorpi, az észak-karéliai madármegfigyelő egyesület munkatársa elmondta, különösen a rovarevő madarakat viselik meg a hidegebb körülmények. Nagyon sok elhullott vörösbegyről érkeztek jelentések. A jéggel borított, havas talajon sokkal nehezebben találnak táplálékot a madarak, ezért olyan utak felé igyekeznek, ahol hómentes a talaj, de ezek elsősorban a letisztított közutakat jelentik, ahol pedig a forgalom veszélyezteti őket.

A BirdLife Finland szerint idén sok madár kivételesen korán érkezett Finnországba, mivel délebbre szokatlanul meleg volt.

A segíteni próbáló embereknek is ad tanácsot az oldal: mint írják, a hó eltakarítása egy-egy talajfoltról már nagy segítség, és a madáretetés folytatása illetve újrakezdése szintén életmentő lehet mindaddig, amíg az éjszakai fagyok megszűnnek Finnországban.

Magyarországon 2013. márciusában történt ehhez hasonló, amikor 14-én váratlanul, heves széllel, hatalmas hóval visszatért a tél. Arra a napra madarak tízezrei érkeztek vissza Magyarországra, akiket védtelenül ért a havazás és a hideg. Irgalmatlan mészárlást vitt végbe a visszatérő tél 2-3 nap leforgása alatt. Néhány korábban gyakori madárfaj helyzete a következő években reménytelennek tűnt. Először öt évvel később, 2017 táján tűnt úgy, hogy talán talpra áll ebből a sokkból néhány madárfaj, köztük az énekes rigó, a cigánycsuk állománya viszont a mai napig nem tért magához.

Forrás: Yle, Yle, NewAge, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több időjárás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Heti időjárás | Enyhül a hőség

A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható. Hétfőn gomolyfelhős, napos idő lesz, elszórtan fordulhat elő zápor, zivatar…Tovább

2 hozzászólás

  1. Valaki jól összekerte az évszakokat. 🙁

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük