Szűznemzéssel fogant meg egy állatkerti krokodil

Szűznemzéssel fogant meg egy állatkerti krokodil


A Costa Rica-i Parque Reptilandiában már tizenhat éve élt teljesen egyedül egy nőstény hegyesorrú krokodil (Crocodylus acutus), amikor egyszercsak tizennégy tojással lepte meg a gondozóit. A tojásokat elvitték, hogy megvizsgálják, és a felük életképesnek tűnt, ezért inkubátorba tették őket. Végül sajnos egy sem kelt ki.

A kutatók néhány hónap múlva felnyitották a tojásokat, és az egyikben egy teljesen kifejlett utódot találtak, amelyet genetikai vizsgálatnak vetettek alá egy virginiai kutatóegyetem segítségével, amely a szűznemzésre, tudományos nevén partenogenezisre specializálódott.

A szakértők megvizsgálták a magzatot, és megállapították, hogy az genetikailag több mint 99,9 százalékban megegyezik az anyjával, ami megerősítette, hogy az ivadéknak nem volt apja, azaz ivartalan szaporodás eredményeként fogant.

A szűznemzés jelenségét egyes madárfajoknál, halaknál és más hüllőknél is kimutatták már, de krokodiloknál azonban korábban még soha.

A kutatók szerint azonban lehet, hogy a krokodiloknál sokkal gyakoribbak a szűznemzések, mint eddig gondolták, csak azért nem tudtak róla, mert senki sem kereste az ilyen eseteket. Miután a madarak is képesek lehetnek szűznemzésre, nem kizárt, hogy a krokodilokkal együtt egy közös őstől, talán a dinoszauruszoktól örökölték az önmegtermékenyítés képességét.

Egyelőre nem világos, hogy miért fordul elő a partenogenezis a különböző fajoknál, de egyre gyakrabban értesülni hasonló esetekről, valószínűleg azért, mert a kutatók most már keresik azokat.

Az egyik elmélet szerint az ivartalan szaporodáshoz akkor fordulnak az erre képes fajok, amikor egyedszámuk csökken, és a kihalás szélére kerülnek.

Forrás: MTI, phys.org, a címlapkép illusztráció, forrás: Tomás Castelazo/Wikipédia

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több állat

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több hír

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Ezek idén a Balaton legjobb strandjai

  A balatoni önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) az idén 21. alkalommal hirdette meg a legjobb balatoni strandok védjegyévé váló…Tovább

  1 hozzászólás

  1. Bevallom rákerestem az ivartalan szaporodás témára- nagyon régen tanultam ilyen dolgokat. Ez megint egy nagyon inspiráló cikk- így is keletkeznek belterjes fajok, önreprodukcióval , úgy tűnik a cikk alapján rosszabb vagy kevésbé jó genetikával – lehet, hogy emiatt (is)halnak ki fajok.

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük