Ritka sarkvidéki állatok költöztek Nyíregyházára

sarkvidéki állatok

Ritka sarkvidéki állatok költöztek Nyíregyházára


Megnyílt a Nyíregyházi Állatparkban a Jégvilág, amely a hideg égövek világát mutatja be. A speciális üvegtáblákkal borított épület Európában egyedülálló technikai megoldásokat alkalmaz, a hozzá kapcsolódó kéthektáros külső kifutórendszeren Magyarországon még nem látott állatfajok élnek.


MTI/Balázs Attila

A tízezer évvel ezelőtti jégkorszakot mamutrekonstrukciók és -csontvázak elevenítik fel, a jegesmedve pedig hűtött térben kapott helyet. A világ legnagyobb ragadozóját egy négy méter mély medencében, a víz alatt is megnézhetjük.


Az először látható királypingvineket egy nulla fok körüli bemutatóteremben helyezték el, mellettük két másik pingvinfajjal, a sziklaugró pingvinnel és a meleg égövi Humoldt-pingvinnel is megismerkedhetünk. A külső kifutótérben Alaszkát és Szibériát a fehérfejű rétisas és a világ legnagyobb sasa, a Steller-sas képviseli. Láthatunk mellettük sarki farkasokat, a rénszarvasokat és patagóniai oroszlánfókát.


Humoldt-pingvinek

A sarkvidéki hangulatot a fagypont körüli klímakamra és az úgynevezett “száguldó folyó” is erősíti, amelyen fatörzsszerű hajókról gyönyörködhetünk az állatokban. Indián tábor mutatja be a kanadai őslakosok életét, az iglukat, egy VR-tengeralattjáró segítségével pedig le lehet merülni a jeges tengerek mélyére. A jeges tengerek halai hatalmas akváriumokban úszkálnak.

Magyarország eddigi legnagyobb vidéki állatkerti beruházása csaknem 14 milliárd forintból, a Modern városok program keretében valósult meg.


MTI/Balázs Attila

Egy ilyen komplexum sok kérdést felvethet

amellett, hogy a kommentek alapján az emberek nagyon, mondhatni példátlanul lelkesek, és szeretnék látni a sarki állatokat. Én is szeretném látni őket, annyira csodálatos lehet így testközelbe kerülni velük, amire sokunknak másképp nem lenne esélyünk. De lehet, hogy lassan senkinek se. Az Év vadfotósa pályázat nyertese például azt mesélte a győztes alkotás keletkezésének körülményeiről, hogy három napig keresték a jegesmedvéket a Spitzbergáknál, de egyet sem láttak. Ezután más irányba indultak, és akkor találtak kettőt. Az egyikükről készített is egy végtelenül megrendítő képet. Ne így legyen, de egyáltalán nem kizárt, hogy eljön az idő, amikor már csak állatkertben láthatunk például jegesmedvét.

A Jégvilág felerősítheti az állatkertek létjogosultságáról szóló vitákat: tényleg jó dolog a minden bizonnyal egyre melegedő Magyarországra sarkvidéki állatokat hozni, még akkor is, ha klimatizált helyiségben kapnak helyet? Önző dolog bezárva tartani őket csak azért, hogy gyönyörködhessünk bennük? Nem ironikus, hogy az az energia, amit itt klimatizálásra fordítanak, talán még inkább hozzájárul a bolygó felmelegedéséhez és így a sarki jég olvadásához, ezen állatok életterének beszűküléséhez?


De ott van az érem másik oldala is:

amikor lépten nyomon annyi szennyezőanyagot bocsát ki az ember azzal, hogy átugrik Londonba egy kávéra, esetleg magángéppel, körbeutazza luxushajón a világot, hogy csak néhányat említsünk azon tevékenységek közül, amelyek aránytalanul nagy és könnyen elkerülhető kibocsátással járnak, akkor egy klimatizált komplexum az állatoknak talán mégsem annyira ördögtől való ötlet. Ha az éhező jegesmedvékre, az olvadó jégtáblákra vagy a madárinfluenzára gondolunk, arra is gondolhatunk, hogy néhány állat akár jobban is érezheti magát az állatkert biztonságában, mint a vadonbeli körülmények között.

Ne feledjük az állatkertek szerepét a fajmegőrzésben sem, azt, hogy Európa állatkertjei régóta együttműködnek azért, hogy visszahozzanak vadon élő állatokat. És ne feledkezzünk meg arról sem, hogy manapság, amikor az ember simán kiirt egy erdőt azért, mert zavarja a kilátását, mennyire értékes bármi, ami a vadon és az emberen kívüli más élőlények iránt lelkesedést ébreszthet. A Jégvilág pedig egyértelműen ilyen. Lehet, hogy az a gyerek, aki holnap megnézi a jegesmedvéket, néhány év múlva maga is tesz valamit azért, hogy fajokat és élőhelyeket mentsen meg.

Forrás: MTI, képek: MTI/Balázs Attila

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több sarkvidék

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Úszó sziget | Jack London után szabadon

Birdben felvetődött a gondolat, hogy a vihar délebbre vitte, bár ahhoz ki kellett sodródni az Északnyugati-átjáróból, ami lehetetlennek tűnt, ezért a minden addiginál…Tovább

1 hozzászólás

  1. tényleg jó dolog a minden bizonnyal egyre melegedő Magyarországra sarkvidéki állatokat hozni, még akkor is, ha klimatizált helyiségben kapnak helyet? Önző dolog bezárva tartani őket csak azért, hogy gyönyörködhessünk bennük. pont Ironikus, hogy az az energia, amit itt klimatizálásra fordítanak, talán még inkább hozzájárul a bolygó felmelegedéséhez és így a sarki jég olvadásához, ezen állatok életterének
    beszűküléséhez pont

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük