Megrendítő és szívmelengető állatfotók

állatfotók

Varázslatos állatfotók érkeztek az egyik legnagyobb brit fotóversenyre


Köszönjük, hogy a Londoni Természettudományi Múzeum a rendelkezésünkre bocsátotta a fotókat!

A Londoni Természettudományi Múzeum immár több évtizede várja minden évben a képeket a világ minden tájáról Wildlife Photographer of the Year című pályázatára, melynek célja, hogy

a fotó egyedülálló érzelmi erejét felhasználva kapcsolja össze az embereket a természettel.

Ez a cél pedig úgy tűnik, az idén is teljesült, mert olyan szívhezszóló fotókat díjazott a zsűri és a közönség, amelyek mellett nem lehet elmenni szó nélkül.

A versenyre ötvenezer pályamű érkezett, amiből a múzeum és a nemzetközi zsűri szakemberei huszonötöt választottak ki a szűkített listára. Ezekből aztán a közönség szavazhatta meg a kedvenceit. Ebben az évben pedig rekordszámú, több mint hetvenötezer szavazat érkezett a világ minden tájáról.

A legszebb képek

A győztes Nima Sarikhani brit fotós Ice Bed (Jégágy) című, álomszerű képe lett, amely egy álomba szenderülő jegesmedvét ábrázol. Nima egy expedíciós hajó többi utasával három napig kereste a jegesmedvéket a sűrű ködben a Spitzbergáknál. Ezután úgy döntöttek, hogy arrafelé veszik az irányt, ahol található még némi tengeri jég. Itt találtak két jegesmedvét. Éjfél körül az egyikük, egy fiatal hím felmászott egy kis jéghegyre, és erős karmaival ágyat vájt benne magának. Nima pedig megörökítette, ahogyan az állat álomba szenderül.


Nima Sarikhan: Ice Bed (Jégágy), Wildlife Photographer of the Year, köszönet a képért a Londoni Természettudományi Múzeumnak

Mint a fotós elmondta, nagy megtiszteltetés számára, hogy megnyerte az egyik legrangosabb vadfotós pályázatot. Hozzátette, hogy a fotó sokakból erős érzelmeket váltott ki, akik látták. Miközben úgy véli, hogy az éghajlatváltozás a legnagyobb fenyegetés, reméli, hogy ez a fotó reményt is ébreszt. Talán még van időnk helyrehozni a zűrzavart, amit okoztunk.

Mint Dr. Douglas Gurr, a Természettudományi Múzeum igazgatója elmondta,

Nima lélegzetelállító és megrendítő képe

megmutatja bolygónk szépségét és törékenységét. A gondolatébresztő fotó határozott emlékeztető arra, milyen szerves kapcsolat van az állatok és az élőhelyük között, és vizuálisan is szemlélteti az éghajlatváltozás, az élőhelyek elvesztésének káros hatásait.

Nimáé mellett a következő négy helyezett is elismerésben részesült. Az egyik Tzahi Finkelstein The Happy Turtle (A boldog teknős) című képe, amely egy teknős (a Balkánon őshonos Mauremys rivulata) és egy szitakötő (Brachythemis impartita) lenyűgöző interakcióját ábrázolja.


Tzahi Finkelstein: The Happy Turtle (A boldog teknős), Wildlife Photographer of the Year, köszönet a képért a Londoni Természettudományi Múzeumnak

Szintén kiemelkedett a mezőnyből Daniel Dencescu Starling Murmuration (Seregélyek tánca) című fotója, amely azt a pillanatot foglalja keretbe, amikor egy seregélycsapat madáralakba rendeződik.


Daniel Dencescu: Starling Murmuration (Seregélyek tánca), Wildlife Photographer of the Year, köszönet a képért a Londoni Természettudományi Múzeumnak

Mark Boyd Shared Parenting (Megosztott felügyelet) című képén két oroszlánhölgy cirógatja a falka öt kölykének egyikét a kenyai Maasai Mara Rezervátuban.


Mark Boyd: Shared Parenting (Megosztott felügyelet), Wildlife Photographer of the Year, köszönet a képért a Londoni Természettudományi Múzeumnak

Audun Rikardsen Aurora Jellies (Auróramedúzák) című lenyűgöző felvételén pedig két fülesmedúzát látható a sarki fény alatt egy norvégiai fjordban.


Audun Rikardsen: Aurora Jellies (Auróramedúzák), Wildlife Photographer of the Year, köszönet a képért a Londoni Természettudományi Múzeumnak

A Wildlife Photographer of the Year díjat 1965-ben alapította a BBC Wildlife Magazine, akkori nevén Animals. A Természettudományi Múzeum 1984-ben csatlakozott a ma ismert verseny létrehozásához. Az évente megrendezett versenyt és a hozzá kapcsolódó vándorkiállítást ma a Londoni Természettudományi Múzeum szervezi.

A pályázatra a világ minden tájáról várják az amatőr és profi fotósokat korosztályi megkötés nélkül. A következő, vagyis a hatvanadik versenyre érkezett képeket jelenleg egy nemzetközi szakértői zsűri bírálja el, a győzteseket októberben hirdetik ki. A mostani verseny győztesei a Londoni Természettudományi Múzeum kiállításán élőben is láthatók június 30-ig.

WPY59 #WPYPeoplesChoice

Forrás és képek: Londoni Természettudományi Múzeum

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több fotó

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több állat

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Törvénytelenek az erdélyi medvelesek

Mircea Fechet román környezetvédelmi miniszter egy tévéműsorban nyilatkozott a romániai medvekérdésről. Az országban, elsősorban a Székelyföldön működő medvelesekre is kitért…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük