Mi a helyzet Edwarddal? Meddig él egy gímszarvas?

Mi a helyzet Edwarddal? Meddig él egy gímszarvas?


Annak idején, amikor 2021 júliusában felbukkant a birtokon Edward, a “csodaszarvasom” (ITT és ITT és ITT), komolyan felmerült a kérdés: hány éves? Annál is inkább, mert lenyűgöző szépségét is csak úgy tudtuk igazán értékelni, ha azt a kor függvényében is megvizsgáltuk. Laikusok, “egyszerű” természetimádók számára elég lehet persze  pusztán Edward esztétikája is, de bárki beláthatja, hogy a gímbika legfőbb éke az agancsa, és ha az olyan pompás, mint Edward esetében, koránt sem mindegy, milyen életkorban képes erre. A gímbikák ugyanis fiatal korukban mindössze egyetlen, általában vékonyka ággal kezdik, őket hívjuk “csaposoknak”, hogy aztán évről évre nagyobb agancsokat vállaljanak be.

Az erős, kapitális bikákra jellemző, hogy viszonylag hamar növesztenek lenyűgözően nagy agancsokat.

Edward | Fotó: Centauri

Edward fejdísze már fiatalon is pompás volt, és ezt érzékelték azok is, akik nem jártasak a szarvasok trófeabírálatában. Ez a korona dicsőségére vált volna egynémely öreg bikának is; ám Edward – ahogy azt szintén érzékelheti laikus is – nem volt öreg bika. De nem is kölyök. Amikor arról gondolkodtunk, hová juthat Edward, és mi lehet majd a sorsa, akkor vált fontos kérdéssé, hogy pontosan hány éves.

A vadonban jártas, ám szarvasok ügyében félig laikusként azt gondoltam volna, hogy a vadászok, vadőrök egészen pontos kort tudnának mondani, például abból, hogy mennyi az agancs ágainak száma. Én fiatal bikának tippeltem Edwardot, s valahol olyan 5 évesnek gondoltam, de részemről ez csak amolyan “érzés” volt. Sok bikát láttam már, és a fiatal, pár éves bikákkal szerzett tapasztalatokból szűrtem le, hogy Edward – legyen bármekkora agancsa – nem lehet sokkal idősebb náluk. Egyébként is: míg a fejdísz tekintélyes volt, Edward tekintetében volt még valami borjús.

Edward megjárt néhány platformot is, sok ezren látták az interneten, és több száz profi vadőr és vadász is. Felmerült Edward korának kérdése vadászok körében is, s abból, ami hozzám is eljutott, érdekes kép rajzolódott ki.

Először is egyöntetűen az a vélemény alakult ki szakmai körökben, hogy valóban”ígéretes” bika, sokak szerint akár kapitális bika is válhat belőle.

Jó vérvonalat, jó élőhelyet jelez. Azt a következtetést pedig, hogy kapitális bikává válhat, épp abból vonták le, hogy viszonylag fiatal. Azt azonban meglepve tapasztaltam, hogy Edward korával kapcsolatosan koránt sem egyértelmű a helyzet. Ezek szerint a bikák korát sem lehet egészen pontosan megmondani. A hozzáértők túlnyomó többsége (kb. 80%) ötödik évét töltő és negyedik agancsát fejlesztő bikának tartotta, de sokan ennél is fiatalabbnak gondolták.

Ötnél többnek senki sem tartotta.


Ebben a kisfilmben 39.40-nél bukkan fel Edward. 2021 óta sajnos nem láttuk.

Mivel Edward ennyire fiatal volt, még inkább értékelnünk kellett pompás agancsát és alkatát. (Természete is lenyűgözött: az a nyugalom, az a figyelem és éberség, ahogyan mozgott például.)

Hogy értsük, mit is jelent ez, nézzük meg, meddig él egy szarvas, hisz ennek fényében tudjuk belőni: Edward hol tartott 2021-ben az életpályán.

A gímbikák a természetben mindössze 16-18 évig élnek,

fogságban akár 20-22 évig is (a tehenek pár évvel tovább). Hazai szarvasról lévén szó, vegyük összehasonlításul egy átlag magyar férfi várható életkorát, ami 64 év körül jár most. A vadon élő szarvasbikák esetére pedig alkalmazzuk a számtani közepet, s a várható életkort tekintsük 17 évnek, továbbá fogadjuk el – mivel a többség ebben ért egyet -, hogy Edward 5 éves volt. Ezek szerint  életidejének 30%-ánál járt.

Emberre vetítve tehát körülbelül egy 19 éves fiatalemberrel volt dolgunk.

Ez voltaképp stimmelt is, s megegyezett azzal a benyopmással, amit Edward már első ránézésre is keltett. Kész férfi volt, ahogy mondanánk, de még ott volt rajta a kamaszkor nyoma, s legalább ennyire – ha nem jobban – sütött belőle, minden rezzenéséből a szokatlanul nagy potenciál.

Mikor ér Edward élete csúcsára?

A gímbikák általában 10-12 évesen járnak életük zenitjében, trófeájuk is akkor a legerősebb, így Edwardnak még 5-7 éve volt a kiteljesedésig, vagyis 2026-2028 táján láthatnánk majd őt virága pompájában.

Sokáig reméltük, hogy viszont láthatjuk majd, de aztán se 2022-ben, se 2023-ban nem került elő, így most már aligha van reményünk arra, hogy újra lássuk. Ha most újra kilépne a nádasból, újra a róla elnevezett fűzfa alatt tanyázna, nem ismernénk fel. Legalábbis nem lehetnénk biztosak abban, hogy ez a pompás és lenyűgöző félisten a hajdani Edwardból lett.  


Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több szarvas

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több “Kert és vadon”

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

4 hozzászólás

  1. Igazi meglepi lenne, ha felbukkanna a csodaszarvasod, Cen’?
    Megismernéd így három év után? 🙂

  2. Természete a szarvas bikának, hogy más területre megy? Vagy már nem is él? Valóban, hogyan ismernéd fel, ha vissza tér?

  3. Author

    Jó kérdés, köszönöm Lívia, köszönöm Ibolya. Eszembe jutott már tavaly ősszel, hogy most már annyi idő telet el, hogy valószínűleg nem ismerném fel. Sejtésem talán lenne. Valójában nem unikális, hogy egy bika területet vált. Szerintem él még. Azt szinte kizártnak gondolom, hogy ezen a vidéken lelőtték volna bőven idő előtt. Egy ennyire erős bikát a betegségek sem veszélyeztetnek annyira, szóval szerintem él, valahol, lehet, hogy a birtoktól egészen messze, és pompás vonulásaival másokat gyönyörködtet. Az meg már egészen biztos, hogy mára nem vonul ki szerényen a szeptemberi nászi őrületből, hanem vadul beleveti magát ő is.

  4. Eszembe jutott Zsiga bácsi is. 🙂
    Róla tudsz valamit?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük