Az Antarktisz térségében is megjelent a madárinfluenza

antarktisz madárinfluenza

Az Antarktisz térségében is megjelent a madárinfluenza


Az Antarktisz közelében, Dél-Georgia szigete mellett, nagyjából a dél-amerikai kontinens csúcsával egy vonalban fekvő Bird Island Station számos tengeri madárfaj és fóka élőhelye.

Októberben azonban itt is kimutatták a magas patogenitású madárinfluenzát (HPAI), amelynek ezek az első esetei az Antarktisz térségében. A vírus több száz halálos áldozatot követelt, és nemcsak madarak, déli sirályok és barna halfarkasok, hanem elefántfókák és medvefókák is életüket vesztették a betegségben.

Eddig nyolc antarktiszi helyszínen azonosítottak madárinfluenzával összefüggő haláleseteket, míg további húsz helyszínen várják a vizsgálatok eredményeit. Az Antarktiszkutató Tudományos Bizottság nemrégiben arra figyelmeztetett, hogy a betegség terjedése komoly veszélyt jelent a régió élővilágára.

A Bird-szigetről a Copernicus Sentinel-2 műhold egyike felvételt készített október 19-én, nemrég pedig ez lett a nap képe náluk, emlékeztetve a madárinfluenza tombolására.


Mint írják, a Copernicus Sentinel műholdak képanyaga a helyszíni adatokkal kombinálva kulcsfontosságú a védett területek megfigyelésében és biológiai sokféleségük megőrzésében.

Forrás: Copernicus, képek: Barna szkua, forrás: Antoine Lamielle/Wikimedia, Európai Unió, Copernicus Sentinel-2-felvétel

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több Antarktisz

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Így menekülhetne meg az antarktiszi jégtakaró

Az előrejelzések szerint komoly esély van arra, hogy a klímaváltozás következtében elolvad a nyugat-antarktiszi jégtakaró, ami akár öt méterrel is megemelheti a globális tengerszintet…Tovább

még több tengeri madár

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

5 hozzászólás

 1. A kérdés: hogyan került oda? Nekem lenne egy tippem. Kizárásos alapon szinte csak a sarki csér vihette le délre Európa régiójából, ahol többek között a darvakat tizedeli a járvány. Járjunk utána, vajon vannak erről adatok? Pusztultak sarki csérek? Kevesebb lesz a fészkelő sarki csér 2024-ben a Spitzbergákon? Érdekes volna, nem?

  1. Author

   Ez tényleg nagyon érdekes! Járjunk utána!

 2. Szomorú lennék, ha bejönne Cen’ tippje, és pusztulnának a sarki csérek is! (A halott darvak látványa is szívfacsaró. 🙁 ) A sarki csér az egyik kedvenc madaram!
  Kíváncsian várom hogy mire fogtok jutni, találtok-e erről valamit.

 3. Én el sem tudom képzelni mit okoz majd a dögevőknél, mert a sok elpusztult madarat képetelnség begyűjteni. Itt nem az antarktiszra gondolok. 🙁

  1. Jogos. Milyen hatással lesz mindez a keselyűkre, hollókra (!!!!), dögevő ragadozókra, rétisasokra és többiekre. Jogos, jogos…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük