Rajzik a sárga kökényaraszoló a birtokon!

Rajzik a sárga kökényaraszoló a birtokon


Kert és vadon | Fotók: Centauri


“Míg más látványos éjszakai fajokból többnyire csak 1-2 példány jön, amikor a sárga kökényaraszoló rajzik, egyszerre 6-8 példányt is látni. Összejöhet a lámpa körül akár 10-15 példány is.”

Már 2021-ben, az első éjszakai lepkészésen találkoztunk vele. Nem csoda, hisz Magyarországon szinte mindenütt gyakori faj. Az viszont csoda, hogy ennek ellenére milyen keveset tudni róla. A birtok éjszakai lepkéi közül kevés ilyen méretű és ennyire látványos faj van. Természetesen nem összehasonlítható Európa legnagyobb lepkéjével, a nagy pávaszemmel, de abból a szempontból mégis a leglátványosabb fajok egyike, hogy

  • egyrészt feltűnően színes,
  • másrészt viszonylag nagytermetű, körülbelül a nagy nappali lepkék mérettartományában mozog,
  • rajzáskor pedig az egyedszáma sem elhanyagolható.

Sárga kökényaraszoló | 2024.06.01-02. | Angolkert | Fotó: Centauri

A sárga kökényaraszoló fontos, látványos és számos

Míg más látványos éjszakai fajokból többnyire csak 1-2 példány jön, amikor a sárga kökényaraszoló rajzik, egyszerre 6-8 példányt is látni. Összejöhet a lámpa körül akár 10-15 példány is. A lámpára könnyen jönnek, és néhány kör után valahol a lámpa közelében megülnek. Néha közvetlenül a lámpánál, máskor kicsit távolabb, így szép lassan összegyűlik a csapat.

Korábban is feltűnt már – talán írtam is róla –, hogy a lepkéknél koránt sem az a helyzet, mint a madaraknál.

Itt még az is előfordulhat, hogy egy ennyire feltűnő, tömegességénél fogva is jelentős fajról is csak pár sort találunk magyarul (sokszor angolul sem sokkal bővebbek a források).


Sárga kökényaraszoló | 2024.06.01-02. | Angolkert | Fotó: Centauri

A sárga kökényaraszolóról pillanatnyilag (2024.06.02.) magyar wiki cikk nincs, mindössze a macrolepidoptera.hu oldal ír ennyit:

„Igen széles elterjedési területű faj. Európától Szibérián keresztül a Távol-Keletig él. A magyarországi populációk megegyeznek a törzsalakkal. Hazánkban országszerte megtalálható, erdős helyeken, kertekben, ligetekben gyakori. 2 nemzedéke V—VII és VII—IX-ben repül. Hernyója sárgás vagy sötétbarna, sávokkal vagy anélkül. Különböző cserjéken él. A hernyó telel át. Bábja fényes fekete, a gyűrűk között barna, karcsú és rendkívül mozgékony.”

Források magyarul

Az egyik legfontosabb és leginkább használható magyar lepkész oldal a jasius.hu-n egy sort sem találunk. Ez a faj teljesen hiányzik az oldalról. Az izeltlabuak.hu-n sincs semmiféle leírás, viszont ott legalább bőven találunk adatokat, amiből levonhatjuk a következtetést:

Valóban gyakori, és rajzásának két csúcsa nyárra esik, így – bár májusban is repül – alapvetően inkább a nyári éjszakák lepkéje.


A sárga kökényaraszoló adatainak eloszlása Magyarországon az izeltlabuak.hu oldalán | screenshot

Mintha ezt tudná is, a napokban, május végén még nem láttuk mutatóban se, de a nyár első napján, június 1. estéjén, mint aki belenézett a naptárába vagy beállított egy emlékeztetőt a telefonra – megjelent, s rögtön 8-10 példány.

Az időjárás továbbra sem kedvező,

ezért nem a szokott helyen lámpáztunk, a Nagykarámon, viszont a legutóbbi lámpázáshoz képest előnyünkre vált, hogy pénteken megjött a kevert fényű izzónk. Részint talán ennek köszönhető, hogy csepergő esőben is viszonylag szépen jöttek a lepkék, s nemcsak a sárga kökényaraszolók. Más kérdés, hogy amikor hajnali két óra felé kicsit szaporábban csepergett az eső, a vadiúj, s nem olcsó izzónk eldurrant, talán mert víz érte. Jó, ha öt órán át szolgálta a tudományt.

Mindenesetre a sárga kökényaraszolóról most már biztosan tudjuk, hogy vélhetően tömeges nálunk, és megbízhatóan repül minden nyáron, így a jövőben is bőven gyönyörködhetünk szép színösszeállításában, szép termetében, és ami igazán különössé teszi: mintázatának változatosságában.


Számossága és mérete miatt

vélhetően a helyi madárvilág számára is fontos táplálékforrás. Ahogy a neve is mutatja egyik legfontosabb tápnövénye a kökény évről évre egyre jelentősebb mennyiségben áll rendelkezésére a birtokon, körülbelül 1500-2000 (5000?) tő, a pár éves bokrocskáktól a 30-50 éves öreg kökényekig.

A környékbeli barbár bokorirtások másutt csökkenthették az életterét, nálunk azonban hatalmas kökény-biomassza várja, a tágabb környéket figyelembe véve is kimagaslóan nagy táplálékbázis, amit tudatosan is tovább növelünk. Vagyis a sárga kökényaraszoló jövője nálunk biztosított csakúgy, mint a rá támaszkodó madárfajok jövője is.                          


Sárga kökényaraszoló | 2024.06.01-02. | Angolkert | Fotó: Centauri

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több “Kert és vadon”

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük