Ezek a legjobb olaszrizlingek a régióban

legjobb olaszrizlingek

Ezek a legjobb olaszrizlingek a régióban


2021-ben három borszakíró, a horvát Sasa Spiranec, a szerb Igor Lukovic és a magyar Győrffy Zoltán úgy döntött, nemzetközi versenyt alapít az olaszrizling tiszteletére. Ezen az olaszrizling mellett grasevina, grasac beli, laski rizling, welschriesling és ryzlink vlassky néven is ismert szőlőfajtából készített borok mérhetik össze “tudásukat”.

Így született meg a Grow du Monde, amelyet idén Balatonfüreden rendeztek hétfőtől péntekig. A versenyre minden korábbinál több nevezés érkezett: hét országból 349 bor.

Győztest öt kategóriában hirdettek.

A legjobb fiatal olaszrizling a szlovén Vino Gaube pincészet 2023-as Laski Rizlingje lett, a legkiválóbb érlelt olaszrizling címét pedig a cseh Vinartsví No. 44 pincészet 2022-es Dunajovsky Vlasák Pasákja érdemelte ki. A legfinomabb édes olaszrizlingért Horvátországba kell mennünk, méghozzá a Galic pincészethez, ahol a 2018-as Grasevina Mateo Izborna berba varázsolja el az érzékeinket. A legjobb narancs-/natúrbort Szlovéniában, a Vina Joannes pincészetnél készítették 2021-ben, a neve nemes egyszerűséggel Natura 2021. De a magyarok sem maradtak szégyenben, mert a legjobb olaszrizling alapú házasítást a Figula Pincészetnek köszönhetjük 2021-ből, amikor az olaszrizling a furminttal alkotott szerencsés párost (Olasz&Furmint 2021).

A nemzetek éremtáblázatán Magyarország végzett az első helyen 8 platina-, 48 arany-, 54 ezüst- és 47 bronzéremmel. A második legeredményesebb Csehország (3 platina, 7 arany, 5 ezüst), a harmadik pedig Szlovénia (3 platina, 1 arany, 4 ezüst, 5 bronz) lett. De a horvát, szerb, szlovák és olasz termelők is számos érmet szereztek.

A Balaton Borrégió

szervezésében minden balatoni borvidék bemutatkozhatott a 10 országból érkező zsűritagoknak. A szakemberek között több Master of Wine és Master Sommelier borszakértő is volt.

A Grow Balaton öt napja alatt a zsűri tagjai több borvidékre ellátogattak, és öt mesterkurzuson vehettek részt. Ezeken mintegy hetven balatoni borászat boraival ismerkedhettek meg. Az esemény a Balaton Borrégió, a Rizling Generáció, a Balatoni Kör és a Pécsi Borozó magazin társszervezésében valósult meg közösségi összefogás segítségével.

Az idei évtől kezdve a Rizling Generáció kezdeményezésére a grow mint az olaszrizling szinonimája is felkerülhet a palackokra (akár kiegészítő megnevezésként). Ez a nemzetközi piacokon előnyt és jobb felismerhetőséget is jelenthet.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több bor

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Egy hónappal korábban kezdődik a szüret

A korábbiakban megszokotthoz képest egy hónappal korábban – az új, rezisztens fajták közül a Jázmin fajta szedésével – kezdődött a szüret a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti…

2 hozzászólás

  1. Grow du Monde- sosem jöttem volna rá, hogy a jófajta rizlingek összeházasításából alkotott név. Elolvastam a korábbi kapcsolódó boros cikkeid is és meglepett, hogy a 2019-es Syrah nevű vörösbor, amit a télen véletlenül találtam a Lidl-ben s ebből főztem az aszalt gyümölcsös téli energia italom- szóval nem tudtam, hogy egy nyertes vörösbor. Aztán rákerestem a Tolnai pincészet nyertes Grófi Hárslevelű borára- vele még a polcokon , legalábbis ahol én megfordulok- nem találkoztam, bár biztosan kapható csak boros italboltban. A webshopban jó húzós ára van. Mennyi jó dolog van ebben az országban, a szőlő és bortermesztés is igazi hungarikum.

  2. Olaszrizling rajongó vagyok! Régen az átkosban elkönyvelték fröccsbornak, de jó ideje már Magyarország legjobb fehér borai között ott van sok-sok olaszrizling. A késői szüretelésű rizlingek meg épp orgazmust okoznak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük