Balatoni termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Magyar Bor Nagydíj

Balatoni termelőké a Magyar Bor Nagydíj


Fehérbor kategóriában a balatonfüredi Figula Pincészet 2022-es Sóskút Olaszrizlingje, a vörösborok mezőnyében pedig a badacsonyi 2HA Szőlőbirtok és Pincészet 2019-es Syrah-ja nyerte el a Magyar Borszakírók Köre (MBK) által odaítélt, 2023-as Magyar Bor Nagydíjat. A Dr. Kosárka József Emlékdíj nyertese az egri St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet.

Így választották ki a győztes borokat

A Magyar Borszakírók Köre 2023-ban nyolcadik alkalommal értékelte a magyar termelők által az elmúlt öt évjáratban készített száraz és félszáraz borokat, és alkotta meg a legjobbnak ítélt fehér- és vörösborok Super 12-es listáját. A merítésben a tagok által 2023-ban kóstolt és magas minőségűnek tartott borok szerepeltek.

A beszavazott borok listája több fordulón keresztül folyamatosan szűkült, míg végül kialakult a tizenkét fehérbor és tizenkét vörösbor mezőnye. Ezek közül december végén, Budapesten rendezett vakkóstolón választotta ki a tagság a Magyar Bor Nagydíj 2023 nyerteseit.

A díj történetében először adott nagydíjas bort a Balatonfüred-Csopaki borvidék.

A Badacsonyi borvidék már többször is szerepelt a legjobbak között, de most először történt, hogy nem fehér-, hanem vörösborral vitte el a nagydíjat, és az is először fordul elő, hogy mindkét díjazott borászat a Balaton borrégióban működik.

Tizenhárom borvidék képviselteti magát

A 2023-as Super 12 listákon ezúttal tizenhárom magyar borvidék képviselteti magát: a legtöbb borral Eger és Szekszárd (négy-négy), valamint Villány és Balatonfüred-Csopak (három-három). A régiókat tekintve a balatoni borok hét helyet hoztak el a huszonnégyből, és a Pannon borrégió is ugyanennyi helyet érdemelt ki.

A borok között tizenhét a fajtabor és hét a házasítás.

Az olaszrizling egyre nagyobb helyet kap a fogyasztók és a szakma kosarában is, hiszen idén öt olaszrizling került be a tizenkét legjobb fehér közé.

Különdíj

A Magyar Borszakírók Köre tavaly alapított különdíjat akkor elhunyt alapító ügyvivő elnöke, Kosárka József tiszteletére. Az elismerést minden évben az a pincészet nyerheti el, amelynek legtöbb különböző borát jelölik a tagok a Super 12 választáson, azaz a legszélesebb borválasztékot képviseli a kiemelkedő magyar borok versenyében.

A díj 2023-as nyertese, az egri St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet az elmúlt nyolc évben hat fehérborral és nyolc vörösborral került fel a legjobbak Super 12-es listájára, és a 2023-as megmérettetésen öt különböző borát is jelölték a tagok. A díjakat 2024 első negyedévében adják át Budapesten. A Super 12-es listák itt lesz majd olvasható mától.

Forrás: MTI, kép: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több bor

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Egy hónappal korábban kezdődik a szüret

A korábbiakban megszokotthoz képest egy hónappal korábban – az új, rezisztens fajták közül a Jázmin fajta szedésével – kezdődött a szüret a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti…

még több gasztro

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük