Árad a Rába, utakat zártak le, megérkezett a katonaság

Rába vízállása illusztráció

Árad a Rába


A vízügy csaknem négyszáz szakemberét mozgósította a Rába menti árvízi védekezéshez az ország egész területéről. Körmendnél hétfő este a valaha mért legmagasabb vízállás szintje körüli tetőzés várható a folyón – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

A Duna-vízgyűjtőjén az időjárást a következő néhány napban egy frontrendszer határozza meg. Szombaton a Rába vízgyűjtőjén is heves zivatarrendszer haladt végig, amelyből rövid idő alatt rendkívüli mennyiségű csapadék zúdult le. Ezen belül is a Strém és a Pinka vízgyűjtőjét érte a legextrémebb terhelés: 6 óra alatt csaknem egy havi esőmennyiséget kapott.

A legfrissebb előrejelzés szerint hétfőn területi átlagban további 10-20 milliméternyi eső várható. A felhőszakadásokkal hirtelen érkező csapadék nem tud beszivárogni a már átnevesedett talajba, a kisebb patakokon pedig komoly vízszintemelkedéseket okoz: a Pinkán Felsőcsatárnál hajnalban 508 centiméteres vízállással meg is dőlt az eddig mért legmagasabb vízállás.

A következő napokban további számottevő csapadék várható az osztrák területeken és a Tisza vízgyűjtőjén is.

A Rába 2023 augusztusában

Az országban jelenleg

912,4 kilométeren van árvízvédelmi készültség, ebből 10,42 kilométeren a legmagasabb, vagyis harmadfokú.

A Duna vízszintje Budapestnél a szombati tetőzés óta már 26 centimétert csökkent, ugyanakkor a lassú apadás miatt továbbra is magas a vízállás. Baján még hétfőn, Mohácsnál pedig kedden várható a tetőzés.

A Rába Szentgotthárdnál vasárnap este fél nyolckor tetőzött a harmadfokot meghaladó vízszinttel, 422 centiméteren. Körmendnél intenzíven árad a folyó, hétfő reggel már meghaladta a harmadfokot, a tetőzés este várható, a valaha mért legmagasabb vízállás szintjét megközelítően. A védekezési munkálatokhoz eddig a miskolci, a pécsi, a székesfehérvári és a budapest igazgatóságoktól érkezett segítség, de érkeznek még szolnoki, nyíregyházi, debreceni és gyulai szakemberek is.

Az ország egész területéről összesen csaknem négyszáz vízügyes szakembert mozgósítottak, akik a társszervek és a lakosság bevonásával eddig már mintegy 120 ezer homokzsákot készítettek elő a mintegy 2,5 kilométer hosszú nyúlgát kiépítéséhez.

Ha a települések a helyi védekezéshez műszaki segítséget kérnek, akkor a vízügy minden esetben biztosítja azt, ahogy az hétfő délelőtt a Vas vármegyei Pornóapátiban is megtörtént. Körmenden a Honvédség is segíti az árvízi védekezést, a Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred ötven katonája homokzsákokat pakol a vízügyi szakemberek irányításával a folyó bal partján.

A Murán kialakuló árhullám Letenyénél várhatóan másodfok körül tetőzik, a Dráván az első fokot meghaladó vízállások várhatóak. A Tarnán újabb árhullámok alakulnak ki, Tarnaörsnél várhatóan újra a másodfok szintje fölé emelkedik a vízállás. A Zagyván az első fok fölötti, a Sajón pedig a másodfokot megközelítő vízállásokra van kilátás.


Több utat lezártak Vas és Pest vármegyében

Vasban tizenkét alsóbbrendű út vált járhatatlanná. Már vasárnap lezárták az utat vízátfolyás miatt Pinkamindszent és az államhatár között, majd Csörötnek és Rönök, Vasszentmihály és Csörötnek, Rátót és Rábagyarmat, Felsőcsatár és Vaskeresztes, valamint Pornóapáti és Horvátlövő között, illetve Pornóapátinál egy bekötőút esetében is erre kényszerültek.

Szintén lezárta a rendőrség a Kemestaródfa és Pinkaszentkirály, a Csákánydoroszló és Ivánc közötti, valamint a Halogy és Csákánydoroszló közötti utat, illetve a Felsőmarác és Csákánydoroszló, a Molnaszecsőd és Döröske közötti utat, valamint a Pornóapáti és az államhatár közötti alsórendű útszakaszt is.

A Duna áradása miatt Pest vármegyében lezárták a Szentendre-Kisoroszi összekötőutat, a Szigetmonostor-Határcsárdai komphoz vezető utat, a Szentendre-Szigetmonostori révhez vezető utat, a Leányfalu-Pócsmegyeri komphoz vezető utat, a Dunabogdányi hajóállomáshoz vezető utat és a Budaörs-Törökbálint bekötőutat.

Az áradások miatt továbbá több helyen – Neszmély és Dunaradvány, Visegrád és Nagymaros, Szentendre és Szigetmonostor, Százhalombatta és Tököl, illetve Lórév és Adony között – is szünetel a kompátkelés.


Vasárnap a Rábán

több mint két kilométeren nyúlgát építésébe kezdtek, ehhez a lakosság segítségét is kérték. A védvonal kiépítetlen szakaszain, ahol a várható tetőzéshez képest nem elég magas a töltés, azonnal megkezdődött a munka és éjszaka a miskolci vízügyi igazgatóságról érkezett vízügyes szakemberek irányításával biztosították a megfelelő szint kiépítését.

A katasztrófavédelem segítségével a szakemberek több mint két kilométer hosszan nyúlgát építésébe kezdtek, több mint kétszáz ember vesz részt a munkában. A zsáktöltéshez a lakosság a körmendi Büdös-árok szivattyútelep mellett kialakított zsáktöltő helyszínen is csatlakozhat.

Forrás: MTI, kép: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több időjárás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress


1 hozzászólás

  1. Még tegnap is esett a vízgyűjtőjén, és a Pinka is durván tolja a vizet a Rábába. 🙁

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük