Ez eddig a legjobb találatunk: nyaktekercs az odúban!

Ez eddig a legjobb találatunk: nyaktekercs az odúban!


Kert és vadon


“Az egyetlen harkályféle, aki egy cseppet sem emlékeztet harkályra.”

2024.06.02-án Marával együtt (aki még a mai napon hozni fog erről egy személyes beszámolót, én pedig már írtam erről tegnap ITT) felmértük a Jászmaróti odútelep 60-70 százalékát. A felmérés 2024.06.09-ig ér véget, de addig is, az összefoglaló értékelés előtt hadd osszak meg veletek egy örömhírt.


Három csoportra oszthatjuk az odúlakó madárfajokat

(ez erre a birtokra igazított besorolás, másutt más fajok lehetnek gyakoriak vagy ritkák).

  • Gyakori, tömeges fajok, melyek szinte teljesen bizonyosággal költeni fognak (szénicinege).
  • Szórványos odúfoglalók, melyek nem mindig, de azért jó eséllyel költhetnek (nyaktekercs, füleskuvik, búbos cinege).
  • Ritka odúfoglalók, melyeknek megtelepedésére kicsi az esély, de azért elvileg lehetséges (örvös légykapó, kormos légykapó, búbosbanka).

Az utóbbi csoporthoz teszek hozzá annyit, hogy ebben a kategóriában akadnak olyan madárfajok, melyek másutt nagyon is gyakori odúfoglalók lehetnek (örvös légykapó), de nálunk – ahol eddig még megfigyelése sem adódott – fészkelőként durva meglepetés lenne.


Amíg véget nem ér a költési szezon egészen

– ez július vége –, nem zárhatunk le semmit egészen, és nem jelenthetünk ki semmit véglegesen, hacsak nem azt például, hogy legnagyobb örömünkre a második csoportból már van egy biztosan fészkelő madárfajunk, méghozzá a nyaktekercs.

A nyaktekercs a kezdetektől fogva fészkelő a birtokon. 2000-2004 között az Angolkertben nevelte fiókáit egy öreg szilvafában, ami 2005-ben aztán kidőlt. Később – ez volt a legemlékezetesebb fészkelése – szintén az Angolkertben, közvetlenül a ház bejárati ajtaja előtt egy mesterséges B-odúban költött 2006-ban, amikor is egymás után két népes fészekaljat is reptetett.

Nincs olyan év, hogy ne volna a birtokon legalább egy pár.

Átlagosan a fészkelő párok száma 1-2.

A nyaktekercsről írtam már korábban itt, minthogy az egyik legérdekesebb madárfajunk. Az egyetlen harkályféle Európában, aki úgy vonul, akár a fecskék, és a telet Afrikában tölti, ahonnan március végén-április elején érkezik vissza.


Fotó: Wikipédia

Az egyetlen harkályféle, aki egy cseppet sem emlékeztet harkályra.

Nagyon erősen számítottam rá, hogy ő meglesz az idén megint mesterséges odúban, és az új odútelep akár a párok számát is növelheti. A nyaktekercs hangyatojásokkal neveli a fiókáit, és ő maga is elsősorban hangyatojásokat fogyaszt, ezért bolyokban gazdag területeket keres. A birtok ebből a szempontból nagyon jó, és a természetvédelmi szempontú kezelés miatt egyre jobb élőhely. Így – ha bőséggel talál fészkelő helyet – akár 3-4 pár is élhetne a területen.

A nyaktekercs

gyakran keveredik konfliktusba más odúlakókkal, főként a cinegékkel és verebekkel, mert sok helyen fed át az élőhelyük, csakhogy mire a nyaktekercs visszaér Afrikából, az előző két faj már elfoglalja az odúkat.


A kékkel jelölt területeken tölti a telet | Forrás: Wikipédia

Ahol kevés az odú,

ott rendszeresen fordul elő csetepaté a visszatérő nyaktekercsek és a cinegék között. Bár a nyaktekercs veréb méretű, vagyis alapvetően kicsi madár (ezért is alkalmas számára a verebeknek, cinegéknek tervezett B-odú), rendkívül harcias. Talán az évezredek is arra trenírozták, hogy visszatérve a távoli telelőhelyről, neki szinte mindig küzdenie kell az odúért, így még az is előfordul időnként, hogy a már kész cinege fészekaljakat kilakoltatja.

Azért is fontos és érdekes erről tudni, mert a B14-es odú története rendkívül érdekes, meg is lepődtem, amikor belenéztem, és már anyányi nyaktekercs fiókákat találtam benne.

Ezt az odút az elsők között foglalták el még valamikor március elején mezei verebek. Sokszor láttam a verebeket körötte sürgölődni, gyakran üldögéltek az odú előtt, fényképek is készültek róluk. Láttam őket ki-bejárni, végül az egyik korai ellenőrzés során – még valamikor márciusban – mezei veréb fészket találtunk benne. A mezei verebek fészkét könnyű felismerni arról, hogy

  • durvább anyagokból készül, mint a cinegéké
  • és szinte mindig készít a fészeknek „tetőt” is; inkább gömböt épít az odúban, semmint csinos fészekcsészét.

Mezei veréb félig fedett, kissé rendetlen, viszonylag durva gezemicékből épült fészke | 2024.06.02. | Fotó: Centauri
Kék cinege csinos, finom anyagokból rakott fészekcsészéje | Fotó: Centauri

Később, egy áprilisi ellenőrzés során viszont már azt tapasztaltuk, hogy a fészek fele eltűnt, teteje nem volt, szemlátomást nem lakták már. Ugyanakkor azokban a napokban többször is láttunk széncinegéket, és párszor barátcinegéket is tartósan a B14-nél táborozni. Könnyen lehet, hogy az történt, ami egyáltalán nem ritkaság:

a cinegék kiverték az odúból a mezei verebeket.

Egy másik posztban külön is foglalkozunk majd azzal a kérdéssel, hogy vajon mennyire akadályozza más madárfajok megtelepedését – és mennyire akadályozza a költő verebek számának növekedését – a széncinegék tömegessége.

Nem tudjuk, hogy valóban így volt-e, és azt sem tudjuk biztosan, hogy a kivert verebek helyére aztán valóban költözött-e valaki, mert azokban a napokban, amikor más odúkban tojásos fészekaljak vagy fiókák voltak, a B14-ben nem találtunk semmit.

Könnyen előfordulhat azonban, hogy valójában akkor is lakott volt, csak mi nem láthattuk még jelét. A nyaktekercs ugyanis – harkály lévén – nem épít fészket. Az odú puszta aljára rakja le a tojásait, épp ezért, ahol számíthatunk rá, érdemes némi fűrészport rakni az odú aljára, hogy a tojásai ne guruljanak szét oly könnyen.

Szóval, ha egy odút nyaktekercs foglal, egészen addig nem láthatunk belőle semmit, amíg a tojások meg nem jelennek. Az odúfoglaló madarakat pedig rendkívül nehéz megfigyelni, mivel iszonyú óvatosak, szinte láthatatlanok az odú környékén.


B14 előtt mezei veréb | Fotó: Centauri
B14-nél széncinege (a kép bal felső sarkában | Fotó: Centauri

Mindent összevetve tehát az tűnik a legvalószínűbb forgatókönyvnek, hogy:

  1. Először mezei verebek fészkeltek a B14-ben.
  2. Őket azonban később kiverték a széncinegék.
  3. A széncinegéket viszont a harmadik fázisban a nyaktekercs rakta ki a B14-ből.

És most annak örülhetünk, hogy ismét mesterséges odúban üdvözölhetünk egy sikerrel fészkelő nyaktekercs-családot, és mutathatunk fotókat e rendkívüli madár fiókáiról. Mivel az odútelep ellenőrzésének nincs még vége, ráadásul akár júniusban is érkezhet még új pár a környező területekről például, azt sem zárhatjuk ki, hogy újabb nyaktekercs-párt találjunk.

Ebben az esetben is igaz, hogy mivel a Jászmaróti odútelep 2024-től szokatlanul nagy odúbőséggel várja a madarakat, a helyben született nyaktekercsek egy része is talán visszatér majd hozzánk 2025-ben, amikor is még több nyaktekercs-párt üdvözölhetünk itt.


Nyaktekercs fészekalj hét fiókával a B14-ben 2024.06.02-án | Fotó: Centauri
Nyaktekercs fészekalj hét fiókával a B14-ben 2024.06.02-án | Fotó: Centauri

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több cenweb

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük