Pontosan egy éve meghaltam és feltámadtam

Pontosan egy éve meghaltam és feltámadtam


Őszintén? Nincs kedvem erről írni. Most sem. Már egy éves vagyok abban az értelemben, hogy pontosan egy évvel ezelőtt ezen a napon, április másodikán, délelőtt 10 óra körül infarktust kaptam, azaz szerintem jóval korábban, de meg kellett küzdeni a Nagykökénysor védelméért, amit akkor buldózer akart eltakarítani az útból.

Bennem meg emiatt omlott össze minden, nem hittem a szememnek, nem hittem el, hogy ez megtörténhet, szóval már előző nap is észleltem egy súlyos infarktus minden tünetét, de nem voltam magamnál, és olyan volt a helyzet, hogy okozhatta bármi, idegösszeomlás, sokk, kialvatlanság, kimerültség, bármi, de április másodikán délelőtt eljutottam odáig, hogy már csak lépéseket tudtam tenni.

Apró lépéséket, és csak párat, aztán nem ment tovább.

Épp ilyen apró lépésekkel, toppanásokkal jött felém annak idején jó lovam, Gerbeaud is élete utolsó húsz másodpercében.


Mekkora szerencse, hogy nem voltam egyedül.

Akkor épp nem. Holott ezer esetből 999-ben egyedül vagyok az erdőn, a mocsárban, a patakparton, egy leskunyhóban, egy hangyabolynál vagy virágnál hasalva, egy létrán, ahogy odút helyezek fel, vagy egy regény írásában éjjel – abban is alapvetően egyedül vagyok. Így annak esélye, hogy megússzak egy ilyen infarktust körülbelül nulla, de legalábbis ezrelékben mérhető csak. Vagy tízezrelékben. Ehhez mérten 2023 április másodika az én lottóötösöm.

Köszönet mindenkinek, aki akkor ott volt.

A szomszédaimnak is, akik azonnal kocsiba tettek és elvittek a kórházba. És hálával gondolok az orvosokra és ápolókra is, akik akkor megmentettek. Azóta nem dohányzom. Meggyőzősédem, hogy nem a dohány okozta a vesztem (ezzel persze nem ért egyet szinte senki, de sebaj), szerintem ez tipikus stressz kiváltotta infarktus volt, szó szerint megszakadt a szívem, szó szerint szíven ütött, ahogy a buldózer eltakarítja a VIRÁGZÓ kökénysort…

(most is, ezekben a pillanatokban is virágzik)

és talán épp ez az, ami miatt nem szívesen írok erről ma sem.

Ugyanakkor a bennem élő racionalista, a hidegfejjel tervező, elemző, és a történetíró, sőt a regényíró is azt mondja: nem múlhat el úgy ez a nap, az új élet első születésnapja, hogy meg ne emlékezz róla, ha akarod, ha nem, ha van kedved hozzá, ha nincs, mert az is bűn, az is visszaüt talán.

Itt most nem elég egy gyertya.

Nem elég az egygyertyás kis mókás torta. (Nem mintha volna.)   

Azt is érzem, jó volna, és talán fontos lenne elmondani, mit láttam a halál pillanatában, de ha rajtam múlna, inkább elfelejteném. Én, aki mindenre emlékszik, fotografikus memóriával rögzít mindent, mint egy az imént nézett filmre emlékszik még gyermekkora távoli emlékeire anélkül, hogy a film karcos vagy fekete-fehér lenne, anélkül, hogy a hang sercegne.

Én, aki írói szakmájából és kutatói vénájából fakadóan most is lejegyez minden lepkét, pillét, békát, átröppenő, felkerengő madarat, makacs vagy hamar tovaszálló érzést és átvonuló gondolatot, én most, egy éve már, életemben talán először szeretnék valamit elfelejteni.

Azt a pillanatot, amikor sötéten húzott magába az az örvénylő, arabeszkekkel díszített, földönkívüliek elméjében összeeszkábált, leírhatatlanul díszes, eszméletlenül forrongó és embertelenül visszataszító tölcsér, melyen keresztül áttöltenek, átszippantanak az ellenanyagba.

Egy éves vagyok csak, szinte kisded.

Nem is várható el egy ennyire kezdetleges élettől és létformától, hogy ilyen kaliberű, halálközeli, földönkívüli élményekről érthetően, s pláne nem, hogy jó kedvvel s bőséggel beszéljen, hisz az egyéves kisded, épp csak gügyög arról, hogy milyen az élet, hogy milyen megint itt lenni a vadonban, az ölyvekkel, a szeretettekkel,

veletek is.

Elemi dolgok jutnak az eszembe. Elemi alapok vannak előtérben még mindig. Ilyenek: Először lefogytam 13 kilót. Aztán visszahíztam négyet. Tartósan vagyok 8 kilóval kevesebb, mint egy éve voltam. Aztán: megvan még mindig, az a tizenkét szál cigaretta, amit 2023 április másodikán reggel sodortam.


Azt mondták akkor, legalább fél, de lehet, hogy egy év is kell, mire úgy-ahogy talpra állok. Megteszek mindent, azt hiszem. De csak pár napja,

nagypénteken éreztem először,

igaz csak húsz percre, hogy megint egészséges vagyok. Kimentem a vasútállomásra egy szeretett családtagomért, és ahogy ott vártam, váratlanul jól éreztem magam. Nem fájt semmi, úgy éreztem, hogy minden a helyén van bennem, akár régen.

Felszabadító érzés volt, és megértettem: talán most, talán egy évvel később léphetek csak abba a fázisba, ahol valóban elkezd visszaépülni egy teljes értékű élet eshetősége. Talán.

Egy évet megéltem.

Féltem tőle, hogy nem így lesz.

Az utóbbi hetekben kifejezetten sokszor szorongtam, és az a téveszme kísértett, hogy az évfordulón „ismét eljönnek értem”, ismét elfogy a levegő, a szusz, az életerő, feltorlódik a vér, felágaskodik bennem a fekete halál, megint csak kicsi lépések lesznek, melyek ugyanakkor öles lépések a megsemmisülés, a halál felé, és megint bekövetkezik, bármit teszek is…

Lehet, hogy ezt megúsztam. Lehet, hogy a második évemet nem érem meg. Lehet, hogy megérem a tízet és a húszat is. Ki tudja? Egyetlen dologban biztos vagyok: az a stratégia, az a dac és düh, ami már az első órától vezetett, jó stratégia. Talán másnál végzetes, nálam bevált. Legalábbis eddig.

Egy éve, ezen a napon, épp csak pislákoltam, mint altemplomban az elfeledett mécses, amiből pillanatokon belül eliminál az utolsó csepp lámpaolaj.

Aztán egész éjjel pislákoltam.

Hihetetlen értékeket mutattak a műszerek. Olyan alacsony vérnyomásokat, hogy korábban azt sem tudtam, léteznek ennyire alacsony értékek élő embernél is. Emlékszem egy éjszakás doktornőre, aki mozdulatlanul állt az ágy végében és a műszereket nézte.

Rettenetesen sokáig, és mivel állandóan sípoltak a gépek nálam, mindig állítgatott, aztán új és új infúziókat kötöttek be. Hálával gondolok rá, mert biztonságot adott. Tudtam, hogy talán már két perc múlva meghalok megint, de most végleg, viszont legalább volt valaki az ágy végében. De legalább valaki vigyázott rám, és próbált életben tartani, még ha nem is tudtam, ki az.

Sajnáltam a többi túlélőt, akik az én műszereim sípolása, vészjelzései miatt nem tudtak nyugodtan pihenni. Ezen kívül viszont nem sajnáltam semmit.

Úgy éreztem, hogy amit módomban állt, mindig megpróbáltam. Mindig elismertem másokat, ha arra érdemesek voltak; mindig örültem, ha valaki bármiben is felettem állt; mindig mindenkivel közöltem, ha szerettem, talán túl sokszor is, annyira, hogy úgy gondolhatták, puncsolok, de nem baj, legalább elmondtam, ahogy elmondtam azt is mindig, ha valaki alantas volt vagy sunyi.

…és amikor tehettem, elültettem egy fát,


nem képletesen, hanem ténylegesen, és beszéltem a számomra fontos emberekhez annyit, és olyan minőségben, hogy bármikor tudhatják, miről mit gondolnék, melyik helyzetben mit tanácsolnék, tehát itt létem bizonyos értelemben, ha nem is felesleges, de már formális,

…és ezt én akartam így,

és ott, azokban a pillanatokban, amikor jött a halál, meg aztán órákon át, amikor lebegtem a mezsgyén, tudtam, és ez megnyugtatott, és azon az éjszakán, 2023 április másodikáról harmadikára virradóan megadó voltam és kiszolgáltatott, de valamelyest örömteli, hogy egy plusz esélyem azért mégiscsak van,

még ha az rendkívül halvány is, még ha bármikor elúszhat, nemcsak a következő órákban, hanem a következő hetekben, és a következő egy évben is, és örültem, hogy ha mégsem használnak az infúziók, ha mégis tovább esnek a mindenféle értékek, ha összeomlik a vérkeringésem megint, akkor is:

azok, akikkel szívesen maradtam volna még együtt,

tudnak rólam annyit, hogy tényleges létezésem nélkül is velem maradhatnak, ha azt akarják vagy úgy látják jónak. Hogy vannak emberek, akiktől a halál sem választhat el – ez megnyugtatott. Hogy vannak, akiknek akkor is tudok majd segíteni, ha már a csontjaimat is bajos volna felhozni a földből.

És miután a második napon óvatosan felülhettem, azt is tudtam, hogy ugyanígy kell tovább csinálni mindent. Ha valakit becsülök, meg kell mondani! Ha szeretek valakit, meg kell mondani! Ahányszor csak lehet. Ha valamit adott pillanatban meg tudok csinálni, meg kell csinálni.

Tilos lett volna szinte minden.

Joggal. Érthető. És ez egy általános helyzetekre, átlagos életvitelű emberekre kidolgozott, és nyilván üdvös és okos metódus. De én úgy éreztem, rám másként vadászik a halál. Másoknál talán azt figyeli, hogy mikor mozdulnak, és akkor lecsap. Mintha a súlyos infarktus után a betegek többségének mozdulatlanná kellene dermedni, nehogy a továbbra is a körünkben kószáló halál felfigyeljen a mozgásra, az aktivitásra, és mint egy ragadozó lesújtson ismét.

Én viszont úgy érzékeltem a settenkedő halált, mint a kopasz fa tetején ücsörgő sast, aki rezzenéstelenül pásztázza a tájat, a vonuló rénszarvasokat, az úszkáló ludakat, és azt figyeli, hogy ki az, aki gyönge, ki az, aki feladta már. Ezért minden percben megtettem mindent, amire csak az adott pillanatban képes voltam már.

Ahogy korábban, egész életemben, és otthon is.

A bokorsor mellől vittek be a kórházba, stílusosan gumicsizmában. Ha egyetlen pillanatképpel kellene jellemzeni az életemet, akkor ez lenne az: fekszem a hordágyon, de ott is gumicsizmában, terepi ruhában. Piszkosan.

Aztán két napig az elfekvőben. Azon a helyen, ahová a kórházi lelkész is gyakran jár. A leggyakrabban – ahogy azt később megtudtam. Épp csak rendeződtek úgy-ahogy az értékeim, épp csak megmozdulhattam kicsit, amikor elhatároztam: az első adandó alkalommal lefürdök, és megborotválkozom.

Két nap után áttoltak tolókocsiban a kórterembe.

Meghagyták, hogy zuhanyozni tilos. De magamra maradtam. Még nem szedték ki a karomból a kanülöket. Vérnyomok voltak rajtam. Kékzöld foltok. Nem tudom, értettem-e akkor pontosan, hogy mi történt. Egyedül maradtam a kórteremben. Húsvét előtt történt mindez, akit lehetett hazaengedtek. Aki tehette, az ünnep utánra „halasztotta” az infarktust.

Kértem Marát, hogy hozzon be mindent, ami a munkához szükséges. Két hete indult nyilvánosan az új Cenweb. Tudtam, hogy már estére megkapok mindent, lesz internet, lesz laptop, fényképezőgép. Mert az is kértem.


Ez új életem első fotója. A harmadik reggel hajnala a kórteremből. Itt láthattam újra, új életemben először a felkelő napot. | Fotó: Centauri

Amikor egyedül maradtam,

úgy döntöttem: márpedig én letusolok. Lemosom magamról a háromnapos koszt, a pepecselések, az orvosságok, a fertőtlenítők, a halál meg az újraéledés szagát. Majd vigyázok. Úgy is lett.

Vigyáztam, lezuhanyoztam tetőtől talpig, és erre büszke vagyok, két nappal a halálom után, harmadik nap pedig meg is borotválkoztam, ismét lefürödtem, civil ruhát vettem magamra, úgy kiöltöztem, ahogy otthon is csak ritkán, vasalt inget vettem fel, ékszereket, visszavettem a nyakláncot, amit nem sokkal korábban kaptam, egy sasfej, amin az áll

Born To Be Wild


(úgy kellett letépni a nyakamból a katéterezés előtt)

és rengeteget sétáltam a szobában és a folyosókon, szinte egész nap, sőt egész éjjel is.

Negyedik nap már posztoltam, és írtam a Cenweben, és erre is büszke vagyok.

A kardiológián töltöttem a húsvétot. Dolgoztam, amennyit csak tudtam. Aztán jött még számos váratlan akadály, például a gyógyszerek hihetetlen és embert próbáló mellékhatásai, de azóta is minden nap megteszek mindent, amire épp képes vagyok. Vagy annál egy kicsit többet, és meggyőződésem, hogy ennek is jelentős rész jut abban, hogy eltelt egy év az új életben és még mindig itt vagyok – s maradok is tán

még egy darabig.

De a sas még ott ül a száraz fa tetején. A sas még figyel. Lesi, vajon meddig bírom még. Lesi, lassulok-e már? Figyeli, feladom-e. Éberségem mikor omlik össze. Akaratom mikor gyengül. Vadságom mikor halványul el. Mikor maradozok el? Mikor sodródom élniakarásom és terveim végére. Mikor maradok le végzetesen magam mögött. A boldogság képessége mikor kopik el végleg? Mikor renyhül az éberségem, mikor nézek félre, mikor feledkezem meg arról, hogy ő még mindig ott van?

Kitartóan figyel első halálom sasmadara, és ő – velem ellentétben – sosem hal meg.


Különös érzés ma is, hogy 2023 tavaszáig a születés és a halál közötti intervallumban éltem.

Azóta pedig a két halál közötti tartományban. Mivel egyszer már meghaltam, s előbb-utóbb megint meghalok. Ez egy másik létforma, amit egy év után is szokni kell még. Mások a keretek. Átlagos halandó számára egyik oldalról a születés, másik oldalról a halál keretezi az életet.

Nekem már mindkét oldalról a halál.


Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több blog

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

7 hozzászólás

 1. Drága Cen’!
  Nem tudtam könnyek nélkül végigolvasni ezt a születésnapi köszöntőt. Nem tudom azt sem, hogy csináltam, de azt hiszem még levegőt sem vettem közben. És bár ez az írás emlékezés is, azt hiszem, sokkal fontosabb, hangsúlyosabb benne az élethez való ragaszkodás, a küzdés felvállalása, a létezés szeretete. A természeté, az embereké. Olyan hitvallás, amit egy ember csak saját vérének, életének hullásával képes megfogalmazni. Úgyhogy köszöntelek ezen az évfordulón, minden szeretetemmel! És köszönöm ezerszer is, hogy leírtad, átadtad mindezeket! Olyan példát kaptunk tőled, ami felbecsülhetetlen!
  Sok mindent szeretnék kérdezni tőled, de tudom, hogy lassan, fokozatosan, mindenre választ fogok kapni az írásaidból, a cikkeidből!
  Kívánok ehhez nagyon sok erőt, jókedvet, egészséget!
  Maradj mindig ilyen “vad”, természetes, szerető szívű!
  Isten hozott újra!

 2. “Jó, hogy itt vagy!” ❤
  Bízom benne, hogy azt, amit nagypénteken a vasútállomáson éreztél, egyre gyakrabban érzed majd, és az érzés egyre tovább tart. Azt kívánom, hogy a második évfordulón úgy lépj túl, hogy eszedbe se jusson, milyen nap van aznap!

  Egyszer ezt írtad valahol:

  “Morbid játékot, szó- és gondolat-alkímiát űzök; életveszélyes és valószínűleg értelmetlen mágia ez; szavakat rakok össze véletlenszerűen vagy homályos érzésekre hagyatkozva; elemeket, vegyületeket öntögetve találomra… …a mondatszerkezetek lombikjaiba, és bizonytalan eredetű cinizmussal, mint bűzös spiritusszal, Bunsen-égőkkel felforralom: hátha aranyat forr ki!”

  Ahol ezt írtad, az is egyfajta első volt – biztosan emlékszel rá. 🙂
  Hát hajrá! Hadd szaporodjon az az arany!

 3. Kedves Cen, csodàs emlékezés, egy hibàval, ugyanis Te nem két halàl közt vagy, hanem egy feltàmadásban, egy ùj élet első évfordulòjàn, egy olyan életben ami tele van szépséggel, örömmel, csodàs tervekkel. Isten éltessen nagyon sokàig, erőben, egészségben, békességben , boldogsàgban, szeretetben s abban a hitben, hogy hatalmas örömet hozol-hoztok a jelenlétetekkel itt ebben a térben nekünk. A hajnali napfelkeltés kép csodàlatos, az ùj élet első pillanata. Köszönet, hogy itt vagy, én szentül hiszem sokàig❤️🙏.

  1. Ez jutott eszembe nekem is. 🥰

 4. Emlékszem a döbbenetre, amit a kórházból írt első posztod váltott ki, a rémülettel vegyes döbbenetre.
  Azóta sem merem elképzelni azt, hogy milyen lenne, ha már nem lennél itt, nem is akarom elképzelni!!!
  Eddig is leírtam már néhányszor, de jobbat nem tudok, ami kifejezné:
  Isten hozott, jó, hogy itt vagy, Cen’!

 5. Kedves Centauri!
  Csak most, írásodból értesültem róla, mi is történt. Csupán csodáltam a képeidet és klikk. Persze a képek, a sorok mögött sorsok rejtőznek, a sorsod, amiből megmutattál valamennyit. Köszönöm. Sok erőt kívánok! A sasmadarad egyelőre másfelé tekintget, nem érdemes foglalkoznod vele. Szárnyalj tovább ezen a régi-új utadon! Örömmel fogok továbbra is klikkelni. Minden jót!

 6. Nagyon örülök ennek az írásnak. És még sok-sok születésnapot kívánok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük