Horvátországi nyaralás | Minden korábbi rekord megdőlhet

horvátországi nyaralás

Horvátországi nyaralás | Minden korábbi rekord megdőlhet


Már az első négy hónapban ötödével több vendégéjszakát töltöttek a magyar turisták Horvátországban az egy évvel korábbi, rekordnak számító időszakhoz képest. Hasonlóan emelkedő szintet vár egész évben a Horvát Idegenforgalmi Közösség.

Április végéig 40 ezer magyar turista 122 ezer éjszakát töltött Horvátországban, ez a vendégek számában 9 százalékos, a vendégéjszakákat illetően 18 százalékos emelkedés 2023 első négy hónapjához képest.

Tavaly 728 ezer magyar utazó érkezett Horvátországba, 21 százalékkal több, mint 2022-ben. A magyar vendégéjszakák száma tavaly megközelítette a 3,6 milliót, ami 17 százalékos emelkedés a megelőző évhez képest.

A korábbiakhoz hasonlóan

idén is Kvarner régióját kereste fel a legtöbb magyar, de Isztria és Zára (Zadar) térsége is kedvelt volt. A legnépszerűbb települések közé tartozik Abbázia (Opatija), Zágráb, Icici, Zára és Rovinj.

A legtöbb magyar személyautóval keresi fel Horvátországot, és aki így tesz, annak fontos információ, hogy 2025-től változik majd, és teljesen elektronikussá válik az útdíjfizetés rendszere. A Ryanair idén is szeptember végéig hetente három repülőjáratot indít Budapest és Zára között, a MÁV pedig június 18. és szeptember 30. között szintén hetente háromszor Splitet teszi elérhetővé vonaton Budapestről.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is járőröznek majd magyar rendőrök két horvát tengerparti városban. Júliusban és augusztusban Zárában és Pulában teljesítenek horvát kollégáikkal közös szolgálatot.

Idén több új ötcsillagos szálloda is nyílik az Adria horvát szakaszán, így Zárában, Abbáziában, továbbá Iciciben, ez utóbbi ráadásul magyar tulajdonú hotel.

Januárban új horvát idegenforgalmi törvény lépett életbe,

amely elsősorban a fenntarthatóságot és az ökológiai tudatosságot szolgálja, és igyekszik egyensúlyt biztosítani a “túlturizmussal” szemben. A helyi önkormányzatok és a regionális turisztikai testületek új szerepet kaptak a fenntartható turizmus fejlesztésében, az önkormányzatok pedig korlátozhatják például a vendéglátó létesítmények számát és típusát vagy a szálláshelyek építését.

Helyi intézkedésekkel korlátozhatják az adott településre érkezők számát vagy a városnézés ütemét, hogy tehermentesítsenek egyes attrakciókat, de akár ökológiai célú díjat is bevezethetnek.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több utazás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Törvénytelenek az erdélyi medvelesek

Mircea Fechet román környezetvédelmi miniszter egy tévéműsorban nyilatkozott a romániai medvekérdésről. Az országban, elsősorban a Székelyföldön működő medvelesekre is kitért…Tovább

2 hozzászólás

  1. Nagyon helyes . Az már nem is ember aki nem a horvát tengerparton nyaral.

    1. Akkor én nem vagyok ember. Talán annyira nem is bánom.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük