Ha Szlovéniában látsz darut, lesz egy kis feladatod!

Ha Szlovéniában látsz darut, lesz egy kis feladatod! | Daru Szlovéniában


2023-ban minden madárbarát azon örömködik, hogy milyen sok a daru. Így tesznek a németek is, akiknél százezer daru gyűlt össze az idén, és bár Magyarországon az abszolút rekord ennek a kétszerese, mégis: százezer daru nem akármi. Nem is oly rég mi is örültünk volna ennyinek is. Ráadásul kevesen tudják, hogy nemcsak Magyarországon vannak igazán látványos gyülekezőhelyek. Nemrég a Facebookon adtunk olyan linket is, melyen a Franciaországban élő olvasóink jelentkezhettek daru-túrára.

Szívünk csücske, Szlovénia szintén a darunak örül

Szlovéniáról többször írtunk, egyrészt a borvidékek gyöngyszeméről, Lendváról, másrészt legutóbb Jeruzalemben jártunk, véletlenül épp akkor, amikor pár kilométerrel odébb Szlovénia első fecskesirálya került elő. Ezt az észak-amerikai madárfajt mi is láttuk, és írtunk is róla.


Miután a magyarországi darvak megindultak a Hortobágyról, először a Dunántúlon váltak gyakoribbá, mi is láttuk őket a Balatonnál, filmeztük is őket, és amint az logikus, nem sokkal később tőlünk délre is megsokasodtak, így például Szlovéniában is. A tőlünk Olaszország felé tartó darucsapatok főként a szlovénok fölött vándorolnak délnek.


Igazán örömteli, ujjongó cikkben számolnak be a szlovénok

arról, hogy 2023-ban rekordokat dönt náluk a daru. Tavasszal, márciusban dőlt meg minden korábbi rekord, amikor is több mint százezer darut észleltek. Jegyzem meg, tavasszal a birtokon is márciusban vonulnak át (leginkább dél és délután két óra között), és szinte minden esetben Szlovénia felől érkeznek. Egy ilyen csapat szerepel az alábbi videóban is.


Ráadásul 2023. március 4-én 51 ezer darut regisztráltak, és ez kiugróan soknak számít Szlovéniában.

Miután a szlovén madártani egyesület arra hívja fel a figyelmet, hogy világszerte egyre jelentősebb a „nagyközönségtől” kapott adatok, megfigyelések aránya, arra kérnek mindenkit, hogy amennyiben darucsapatokat lát, értesítse őket, hogy a lehető legteljesebb képet alkothassák a darvak szlovéniai vonulásáról. Írjanak az adatokat összegyűjtő tagtársuknak Dejan Bordjannak a megfigyelés helyét, dátumát és időpontját, a darvak számát, valamint a repülés irányát és amennyire lehet, a magasságát is lejegyzve.

dejan.bordjan@gmail.com

Mivel mi is gyakran járunk Szlovéniában, és az olvasóink között is szép számmal akadnak olyanok, akik Szlovéniában élnek, dolgoznak, mi is arra kérünk minden ott élőt és arra járót, hogy amennyiben belefut egy darurajba, ne legyen rest írni a fenti címre.

Előre is köszönjük a szlovénok és a darvak nevében!


Darucsapatok eloszlása Szlovéniában | Forrás: Dejan Bordjan
Fotó: Wikimédia commons

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több daru

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Jövendőmondó álom

Voltatok már úgy, hogy láttátok a jövőt? Átléphetünk egy másik téridőbe, ha álmodunk? Lehetséges, hogy az álom is szerves része a valóságnak?… Tovább

még több Szlovénia

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük