Szlovénia és Olaszország is meghosszabbítja a határellenőrzést

Szlovénia és Olaszország: marad a határellenőrzés


A szlovén kormány csütörtöki ülésén határozott arról, hogy december 21-ig meghosszabbítja a határellenőrzést a horvát és a magyar határon.

A kormány megbízta a külügyminisztériumot, hogy értesítse az uniós tagállamokat és az Európai Bizottságot a határellenőrzés tervezett hat hónap időtartamra szóló ideiglenes visszaállításáról is, amelyre szerinte EU-ban fennálló magas terrorfenyegetettségi szint miatt van szükség.

Jelenleg a kormány a schengeni határellenőrzési kódex 28. cikke alapján hosszabbítja meg a határellenőrzéseket, amit legfeljebb (a bevezetéstől kezdve) két hónapig, azaz december 21-ig tehet meg. Ezt követően Szlovénia a kódex 25. és 27. cikke alapján fog határellenőrzést végezni, amely hat hónapig teszi lehetővé a belső határellenőrzéseket.

 “Remélem, hogy a terrorfenyegetettség szintje csökken, és feloldhatjuk az intézkedéseket, de jelenleg mindent megteszünk Szlovénia biztonsága érdekében”

– fogalmazott Bostjan Poklukar szlovén belügyminiszter.

A miniszter arról is biztosított, hogy a határ mentén élők nem fognak semmit észlelni az intézkedésből:

“Nem akarunk hosszú sorokat és a forgalom leállását a korábbi határátkelőhelyeken.”

Szlovénia október 21-én állította vissza a határellenőrzést, majd tíz nap elteltével november 30-ig hosszabbította meg. Tizennégy ellenőrzőpontot hoztak létre a horvát és a magyar határon, előbbin tizenkettőt, utóbbin kettőt. Az uniós állampolgárok minden határátkelőhelyet használhatnak, a más országok állampolgárai viszont kizárólag ezen a tizennégy ponton léphetik át a határt.

Olaszország is hosszabbít

Olaszország újabb húsznapos hosszabbítást jelentett be a Szlovéniával közös határszakasz ellenőrzésében, amit legalább december 9-ig tartanak fenn. Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter elmondta, amint a körülmények lehetővé teszik, feloldják az intézkedést.

A határellenőrzést szintén október 21-től vezették be, majd november elején meghosszabbították. A határidő november 22-én járt volna le.

Október 21. óta a Szlovéniával közös határon mintegy negyvenezer személyt ellenőriztek, hatszáz esetben fordították vissza az érkezőket, huszonöt személyt vettek őrizetbe, köztük tizenkilencet emberkereskedelemért.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több Szlovénia

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több utazás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük