Egy európai országban betiltották a mesterséges húst

mesterséges hús

Nem győzte meg őket a mesterséges hús


Az Európai Unióban Olaszország az első, amely nemet mondott az úgynevezett tenyésztett hús és az abból származó készítmények gyártására és forgalmazására a római parlament alsóházában csütörtökön tartott szavazással. A képviselőház 159 igen, 53 nem szavazattal és 34 tartózkodással elfogadta a Francesco Lollobrigida mezőgazdasági miniszter nevével fémjelzett törvényt.

A laboratóriumban, őssejtből tenyésztett hús betiltását az elsők között a Coldiretti kistermelői szövetség szorgalmazta.

A kérdés az utóbbi években komoly politikai vitát eredményezett, és a törvény megszavazása sem volt feszültségmentes. A voksolás alatt a képviselőház épülete előtt tüntettek a Coldiretti tagjai, valamint a +Europa nevű párt politikusai Benedetto Della Vedova elnök vezetésével. A +Europa tüntetői azt hirdették, hogy a mesterséges hús ellenzői “a tudatlanságot tenyésztik, a mesterséges hús betiltása tudományellenes és Olaszország-ellenes”.

A Coldiretti szerint viszont Olaszországban az élelmiszerek a kultúra és a hagyomány szerves részeit képviselik, és a minőségi termékek védelme elsődlegesnek számít.

A szemben álló tüntetők között a Coldiretti elnöke, Ettore Prandini először összeszólalkozott Benedetto Dalla Vedovával, majd lökdösni kezdték egymást. A rendőrség beavatkozása csillapította az indulatokat.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több gasztronómia

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Ezeket a tésztákat szeretjük a legjobban

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felmérte a száraztészták iránti keresletet, a körképből pedig megtudhatjuk, milyen típusú tésztákat szeretnek a leginkább a magyarok…Tovább

még több Olaszország

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

4 hozzászólás

  1. Hát ez vicces lehetett, ezen összebalhézni:-)) Amúgy meg sosem enném meg a mesterséges kaját- ennyi erővel áttérhetnénk a tubusos ételekre, meg a pasztillákra, minek élvezni a jó ízeket meg a a jó kis “hazait”:-)

    1. Author

      Előjött az olaszos temperamentum. 🙂 Én attól félnék leginkább, hogy ez nem egészséges, ki tudja, mit okoz az emberi szervezetben egy ilyen műhús. Például a GMO-növényekkel kapcsolatban is sok a kétség. Ugyanakkor..nem mindenhol élnek ideális körülmények között az állatok, az sem biztos, hogy jó, még akár az egészségre nézve is. Plusz a betegségek, madárinfluenza, veszettség meg kit tudja, mi jön még. Plusz pont az olaszoknál kellett ventillátorral hűteni a teheneket a nagy melegben. Annyi szempont van, én nem tudnék igazságot tenni ebben a kérdésben. De tény, hogy nagyon disztópikus gondolat a műhúsé. Most betiltották, aztán lehet, hogy majd pár év múlva engedélyezik.

      1. Igen.
        Van egy vegyész kollégám, Szegeden dolgozott valamikor az egyetemen. Járták az országot, talaj , növények, és olykor élelmiszerek vegyszer tartalmát is vizsgálták. Mindig sztoikusan mosolyog, ha “bio” cuccokról írnak, vagy beszélnek- elmondta, hogy ez egy nem létező dolog, ugyanis nem jelent mentességet, csupán a többinél kevesebbet. Ugyanígy a “teljes kiőrlésű” is az egyik legnagyobb népbutítás, a gabonafélék héjában benne vannak a csávázó szerek, szóval jó étvágyat hozzá aki azt hiszi az az egészséges. Követek egy gastroenterológus fickót “T(E)egyél az életedért, eszméletlen jó a blog (FB) az egyik kollégájával a bél microbiomákról írnak rendszeresen, meg az ételekről, mit kell enni, honnan vegyük a húst, hogyan főzzük meg, igen guszta recepteket is ad- legutóbb egy olyan “microbioma marha lábszár csontból készült húslevet, hogy ihaj- meg is főztem, brutál finom. Saját gazdasága van, ahol olyan földterületen legelteti az állatait(marhák, juhok)ahol nincs a talajban már az állati ürülékből származó antibiotikum sem, stb.. nem részletezem, minden amit mond(anak) igazi kutatási adatokkal van alátámasztva. A másik fickó laboros, Őt személyesen is ismerem, anno az első szakvizsgámról. Szóval azért lehet úgy is gazdálkodni, hogy nem árt a termék. Itt Szhelyen van egy “TonnaDonna” hölgy (kicsit túlsúlyos) aki évekig Olaszországban élt(amúgy alapszakmáját tekintve ápolónő), gazdálkodott, aztán sok év után haza jött és nyitott egy boltot a főtéren, amiben olyan sajtokat, meg sonkát, meg mortadellát árul, amiért ő saját maga autózik el a régi élőhelyére Olaszországba- isteniek, lehet nála kóstolni is:-))) -nagyon kedvesen kínálja a portékáját , szépen csomagol. Szóval én imádom az olaszokat, az életkedvüket, a paradicsomjukat, a sajtjaikat, meg az ezer féle tésztájuk stb, de leginkább a mediterrán életérzésük. Amúgy a déli népeknél sokkal kevesebb az Alzheimeres is- csak utalnék a másik cikkedre- mert csodás vörösbort isznak, meg sok halat ezsnek a tengerből- legalábbis ezzel próbálták összefüggésbe hozni. Az biztos, hogy nem mindegy mit eszünk és honnan vesszük. Tegnap -pénteken-egy egész napos webinárt hallgattam, néztem, többek között az agyi képalkotós demencia vizsgálatokról-micsoda szinkronicitás, C.G.Jung biztosan fordult egyet a sírjában:-)))- a bécsi egyetem egyik professzora szervezte Európa legjobb nukleáris medicina doktorai adtak elő, Amerikából is volt egy fickó és fantasztikus PET/MR képeket mutattak amyloid tracer vizsgálatok alapján az agyban, már korai állapotokban is. Csak azt szeretném ezzel mondani, hogy az embert nem lehet algoritmusokkal pótolni, a funkcionális MR meg soha nem fogja pótolni a molekuláris képakotás , mint amilyen a PET specifikusságát, szóval a Pharmacoidea meg nyilván azért társult a cikkedben említett dologhoz, mert igen jó termékeik vannak más problémákra, gondolom lesz majd egy olyan növényi hatóanyagokból álló elegyük, kapszulázva, ami az Alzheimer előremenetelét lassítja. Vannak már olyan biológiai szerek, amit inkább eddig az onkológiában használtak amelyek megállítják az amyloid lerakódását az agyban. Bocs elkanyarodtam, de annyi klassz dolgot hoztok, hogy muszáj volt mondani. Linket nem tudok adni, mert a szakmai webinárok anyagát nem lehet másolni sem meg megosztani sem, csupán az adott napon megnézni.

        1. Author

          Köszi az ajánlást, megnézem a csatornát! Mindig olyan sok érdekes adalékot hozol a cikkekhez! Ami a biogabonát illeti: ráadásul sokszor rajtamaradhat az a bizonyos gombatoxin, ismerek is olyat, aki egyszer megjárta egy biotermékkel. De sokszor azért érezni a biocuccok ízén, hogy finomabbak, én pl. a biotején, -csokién szoktam érezni, a házi paradicsoméról nem is beszélve, bár a paradicsommal szerintem más problémák is vannak, mint a vegyszer. De általán annyival drágábbak, hogy inkább maradok a fapados verziónál. Egyébként pont mostanában sok szó esik a mikrobiom és az Alzheimer kapcsolatáról, lehet, hogy végül ebben lesz a kulcs. Nemrég olvastam, hogy találtak valami gyógyszert, ami sikeresen letisztítja a plakkokat, de a páciensek állapota mégsem javult, szóval most vakarják a fejüket a kutatók.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük