Frissítés: Szlovénia elárulta, meddig marad a határellenőrzés

Szlovénia határellenőrzés

Frissítés: Szlovénia elárulta, meddig marad a határellenőrzés


Szlovénia október 21-én állította vissza az ideiglenes határellenőrzéseket horvátországi és magyarországi határán, eredetileg tíz napig. Ez az intézkedés az uniós szabályok szerint az eredeti tíz nappal együtt legfeljebb két hónapig hosszabbítható meg. Az első hírek még arról szóltak, hogy a szlovén kormány él is a lehetőséggel, és a maximális két hónapra hosszabbítja meg a határellenőrzést, most azonban kiderült:

egyelőre csak húsz nappal, november 19-ig nyújtják ki.

A ljubljanai kormány a döntését többek között az EU közrendjét és belső biztonságát fenyegető veszélyekkel, a közel-keleti és ukrajnai helyzettel, valamint az egyes uniós tagállamokban a közelmúltban elkövetett terrortámadásokkal indokolta.

Nemrég Olaszország is jelezte, hogy várhatóan idén már fenntartja az ellenőrzéseket a szlovén határon.

Bostjan Poklukar szlovén belügyminiszter elégedettségét fejezte ki a Magyarországgal közös határon folyó ellenőrzések hatékonyságával kapcsolatban. Mint a pincei határátkelőhelyen elmondta, a szlovén rendőrség jól és hatékonyan dolgozik, és csak csütörtökön a rendőrök két embercsempészt fogtak el, akik megpróbáltak megszökni a határellenőrzés elől, de néhány kilométerrel arrébb elfogták őket. Különösen örül annak, hogy a határellenőrzések miatt a helyi lakosok részéről nem érkezett panasz.

“Tehát az általunk hozott intézkedések arányosak, és nem nehezítik meg a helyi lakosság életét a határ két oldalán” – tette hozzá.

Szlovénia összesen tizennégy ellenőrző pontot hozott létre a horvát és a magyar határon, előbbin tizenkettőt, utóbbin kettőt. Az uniós állampolgárok minden határátkelőhelyet használhatnak, a harmadik országok állampolgárai viszont kizárólag ezen a tizennégy ponton léphetik át a határt.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Patreon-tagok körébe ITT. Csupán havi két-három kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért cserébe elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség ITT. Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress meg mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, abban a reményben, hogy szövetségesek lehetünk. A legjobbakat, üdv, Cen’   

még több Szlovénia

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több utazás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Ezek idén a Balaton legjobb strandjai

A balatoni önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) az idén 21. alkalommal hirdette meg a legjobb balatoni strandok védjegyévé váló…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük