Elindul a kötelező visszaváltási rendszer

Elindul a kötelező visszaváltási rendszer


Júliustól átalakult a hulladékgazdálkodás, és bevezették a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert, amelyben a környezetszennyező termékek gyártóinak többet kell fizetniük a termékeik után keletkező hulladék kezeléséért, változtak az elhasznált gumiabroncsok gyűjtésére vonatkozó szabályok, a következő lépésként pedig a jövő év elejétől kötelező visszaváltási rendszer működik majd.

A kötelezően visszaváltási díjas terméke lesz a tej- és tejalapú italtermékek kivételével minden üveg-, fém- és műanyag palackos és dobozos, egy deciliter és három liter közötti űrtartalmú italtermék is.

A gyártóknak az adott termékeken jelölniük kell a visszaválthatóságot. Emellett lehetőségük van a kötelező termékeken kívül meghatározott terméket vagy csomagolást önkéntesen visszaváltási díjas termékké minősíteni.

A visszaváltási díj nem újrahasználható italcsomagolás esetén darabonként ötven forint, az önkéntesen visszaváltási díjas termékek és az újratölthető palackok esetén a gyártók által meghatározott összeg, amelyet a vásárló a visszaváltást követően visszakap.

A visszaváltást automatákkal kell biztosítaniuk a négyszáz négyzetméternél nagyobb élelmiszerüzleteknek, valamint visszaváltási helyet kell kialakítani az ezernél több lakosú településeken.

A rendszer alól a csekély mennyiségű, vagyis az évente ötezer darab terméknél kevesebbet forgalomba hozó gyártók kapnak felmentést, és a szabályozás nem vonatkozik a speciális formájú és méretű, ezért automatával vissza nem váltható üvegekre.

A 2024. június 30-ig tartó átmeneti időszakban nem kell kivezetni a még jelölés és visszaváltási díj nélkül forgalomba hozott italcsomagolásokat, ezek korlátlan ideig a boltok polcain maradhatnak.

Magyarországon 2010 óta több mint kétszeresére nőtt az újrafeldolgozott hulladék aránya, és ezután még tovább emelkedhet, ami az Energiaügyi Minisztérium szerint növeli a hulladékokból előállított másodnyersanyagok kínálatát, mérsékli az elsődleges nyersanyagok felhasználását, ezáltal segíti a hulladéklerakás és az illegális hulladékelhagyás visszaszorítását.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Támogass egy 15 éve ingyenes nonprofit portált és egy természetvédelmi rezervátumot!

  még több hulladék

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több környezet

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Szárazságra készül a Vízügy

  A legnagyobb és legjobb víztározó a talaj, ezért a belvizet nem vezetik el azonnal a területekről, hanem időt hagynak a természetes beszivárgásra. A nagy mennyiségben…

  Hajóroncsok a tenger mélyén

  Hajóroncsok a tenger mélyén Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de engem nagyon nehezen lehetne rávenni, hogy bármilyen formában is lemerüljek az óceán fenekére. Annyi…

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük