Októbertől így kell gyűjteni az elhasznált gumiabroncsokat

gumiabroncs

Októbertől így kell gyűjteni az elhasznált gumiabroncsokat


Október elsejétől kötelező külön gyűjteni a hulladékká vált gumiabroncsokat, amelyeket a hulladékgazdálkodásért felelős MOHU MOL Zrt. és alvállalkozóinak az erre kijelölt telephelyein, valamint a gumiabroncs-forgalmazónak kell leadni.

Mindez része az új hulladékgazdálkodási rendszernek, amely júliustól működik az országban, és amelynek keretében a környezetszennyező termékek gyártóinak díjat kell fizetniük a termékeik hulladékkezeléséért. Egyes termékkategóriákra azonban, így a gumiabroncsra is, speciális szabályok vonatkoznak.

A remények szerint az intézkedéssel hatékonyabbá válik a hulladékgazdálkodás és emelkednek a hulladékgyűjtési és -hasznosítási arányok, ami hozzájárul a hulladékokból előállított másodnyersanyagok kínálatának növekedéséhez és az illegális hulladéklerakás csökkenéséhez.

Eközben elindult a Tisztítsuk meg az Országot! elnevezésű projekt is, melynek részeként eddig több százezer tonna elhagyott hulladékot számoltak fel főként közterületeken, erdőkben, folyók, valamint vasúti és közúti létesítmények mellett.

Az illegális szemétlerakatok helyszínének beazonosítását segíti a HulladékRadar applikáció is, amelynek már közel harmincezer felhasználója van.

Emellett második alkalommal hirdettek azbesztmentesítési pályázatot és szállítják el ingyenesen ártalmatlanításra az azbesztet tartalmazó építőanyag-hulladékot a lakosságtól, a Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara pedig közel háromszáz tonna növényvédőszer-hulladékot gyűjtött be és ártalmatlanított.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

Támogass egy 15 éve ingyenes nonprofit portált és egy természetvédelmi rezervátumot!

még több hulladék

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Új hulladékudvarok épülnek

Esztergomban átadták a Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. első új hulladékudvarát, ahol negyvenféle hulladékot lehet leadni ingyenesen, a hét hat napján…Tovább

még több környezet

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Tetőzik a Duna Budapestnél

A magyarországi folyókon 826 kilométeren zajlik árvízi védekezés, a Duna ezekben az órákban tetőzik Budapestnél az alsó rakpart szintje körüli vagy azt kissé…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük