Változik a magyar hulladékgazdálkodási rendszer

Hulladék

Változik a magyar hulladékgazdálkodási rendszer


Hamarosan indul az új kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer Magyarországon, amellyel hazánk a körforgásos gazdaság felé igyekszik tenni egy lépést.

Ennek keretében július elsejétől a gyártó – vagy külföldről behozott cikk esetén az első belföldi forgalomba hozó – válik felelőssé a hulladék kezeléséért a termék életciklusának végén.

Emellett koncessziós rendszert vezetnek be, a cégeknek nyilvántartási kötelezettségük van, adatot kell szolgáltatniuk a hulladékgazdálkodási hatóság felé és díjat kell fizetniük a koncessziós társaságnak. A regisztráció elmulasztása miatt a hatóságnak nem csak bírságok kiszabására van lehetősége, hanem akár a társaság tevékenységének felfüggesztésére is.

A rendszer hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország, az EU-s céloknak megfelelően növelje a települési hulladék újrafeldolgozásának arányát.

Az unió célja, hogy 2025-re 55 százalékra, 2030-ra 60 százalékra, majd 2035-re 65 százalékra növelje ezt az értéket minden tagállam. Magyarországon 2014 és 2021 között az Eurostat adatai szerint ez az arány 30-38 százalék között alakult.

A rendszer hatálya alá tartoznak a

csomagolások
egyes egyszer használatos műanyagtermékek
elektromos és elektronikus berendezések
elemek és akkumulátorok
gépjárművek
gumiabroncsok
irodai papírok
reklámhordozó papírok
sütőolaj és zsír
textiltermékek
fából készült bútorok

A rendelet arra is kitér, hogy mi minősül például csomagolásnak vagy reklámhordozó papírnak, és bevezet egy körforgásos (KF) kódot is, ami megmutatja többek között a termék származását (hazai vagy külföldi gyártás).

Forrás: MTI, EY, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több hulladék

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több környezet

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük