Kifehéredett a Neretva folyó Bosznia-Hercegovinában

neretva

Kifehéredett a Neretva folyó Bosznia-Hercegovinában


Teljesen fehérré vált a Neretva folyó a bosznia-hercegovinai szakaszának egy részén az Ulog nevű hőerőmű építési munkálatai miatt – közölte a Mentsük meg Európa kék szívét! nevű nemzetközi folyamvédelmi kezdeményezés az interneten szerdán, ahol felvételeket is közölt a folyóról.

A közlemény szerint a hőerőmű építése miatt többször elpusztultak már a halak a folyó néhány kilométeres, érintett szakaszán.

Mint Vladimir Topic, a boszniai Környezetvédelmi központ vezetője közölte: a víz fehér és szennyezett, de egyelőre nem lehet tudni, hogy valamilyen vegyi anyag került-e a folyóba, az viszont bizonyos, hogy az építkezésről származik a szennyezés.

A halak a vízben pusztulnak el, a többi élőlény pedig a vízben és a víz környékén. Látható, hogy a halak – oxigén hiányában -, kiugrálnak vízből. A szennyezés hatásai még kilométerekkel lejjebb is érezhetők” – magyarázta.

A 225 kilométer hosszú, természetes állapotában zöld színű, festői szépségű Neretva folyó szinte teljes mértékben Bosznia-Hercegovinán keresztül folyik, csupán az utolsó huszonkét kilométeres szakasza található Horvátországban, ahol az Adriai-tengerbe torkollik. Az Ulog hőerőmű építése a Neretva felső szakaszán 2010-ben kezdődött, azóta számos alkalommal figyelmeztettek környezetvédők az építkezés környezetkárosító következményeire.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Támogass egy 15 éve ingyenes nonprofit portált és egy természetvédelmi rezervátumot!

  még több környezet

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Kellenek halak a kerti tóba?

  Sokan építenek a kertjükben néhány négyzetméteres mesterséges tavakat, azzal a talán nem is teljesen tudatosuló céllal, hogy így hozzák el otthonaikba a természetes vizek…Tovább

  még több folyó

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  1 hozzászólás

  1. Néhány éve végig autóztunk a Neretva folyó mentén, csodaszép volt borzasztó ha beszennyezték. A cikkhez tartozó képen a mostari híd van. Nyáron voltam ott, a bosnyák fiúk onnan ugráltak le a hídról látványosságként , némi pénz ellenében. Még sosem éreztem olyan szorongást mint ott- s ehhez semmi köze nem volt a látványnak. Sokan haltak ott meg a szerb-horvát háború idején a hídnál is, nehéz energiájú hely, az életben nem volt még pánik rohamom, ott sikerült egyet produkálnom . Aztán eszembe jutottak azok a filmek is amiket a muzulmánok kiírtásáról, az asszonyok, lányok meggyalázásáról készítettek, szóval egy ilyen cikk sok mindent felkavar. Beszennyezni a folyót legalább olyan mint amit az emberekkel tettek. Háború az emberek ellen de ez is háború a természet ellen.

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük