Felébredt az egyik legszebb lepke, a nappali pávaszem!

Felébredt az egyik legszebb lepke, a nappali pávaszem!

kert & vadon


2024-ben naprakész információkat szállítunk a nappali lepkék ébredéséről, igaz, néha megcsúszunk a hírekkel. Legutóbb ITT adtunk hírt az Atalanta lepke ébredése kapcsán. Az éjszakai lepkészetről azóta is írtunk: egyszer, amikor előkerült a barna levélaraszoló; másodszor, amikor elkészült az első professzionális éjjeli lepkész felszerelésünk.


Nappali pávaszem

A nappali pávaszemmel (Nymphalis io) először azért késtünk, mert az első napokban még nyugtalan volt, és nemigen lehetett fotózni. Először március 17-én bukkant fel egy jellegzetes példány az Angolkertben a kis fenyőkör alatti füves területen, ahol mind a mai napig (2024.03.25.) rendszeresen látni. Ennek a példánynak mindkét szárnycsúcsából hiányzik egy darabka, mintha akkor csippentettek volna bele (talán egy madár?), amikor csukva voltak a szárnyai.


Ez az első fotó róla (2024.03.17.), nem a legjobb körülmények között. | Fotó: Centauri

Azóta szerencsére rendszeresen látni pávaszemet, sőt, ezen a kicsi területen körülbelül 3-4 példány szállong, amikor jó az idő. Gyakran pihennek meg a kidőlt kerítésoszlopon vagy a vakondtúrások oldalában, ahol hosszan sütkéreznek, és ilyenkor jól fotózhatók.


2024.03.20. 14:51 | Egy másik, teljesen ép példány méterekre az első példány megfigyelésének helyétől az Angolkert szarvasok miatt kidőlt kerítésoszlopán. | Fotó: Centauri

Nemcsak azért nagy az öröm miattuk, mert újabb pompás faj jelzi a tavaszt, hanem mert az utóbbi években ijesztően kevésszer láttuk. Szinte minden forrás gyakori lepkefajnak írja, a National Geographic egyenesen az ország leggyakoribb nappali lepkéjének (ezt azért kétlem), de a birtok enciklopédiában már évekkel korábban is azt írtam róluk, hogy

szemlátomást megfogyatkoztak. Korábban elképzelhetetlen volt, hogy egy szilvafa alatt például ne repkedjenek, de már évek telnek el úgy, hogy nem látom őket.

Három év alatt két példány! (?)

2021 óta kutatom és fényképezem a birtok lepkéit, ez idő alatt mindössze két esetben láttam és fényképeztem. Mindkét esetben a házba behúzódó példányok kerültek elő.

  • 2022-ben a bejárati ajtó függönyén aludt el egy példány.
  • 2023-ban a könyvtárszobában szenderült el egy példány már szeptemberben,

annak ellenére, hogy odakinn nyoma sem volt az ősznek és a lehűlésnek. A nektárbáron vígan jött-ment az Atalanta és az erdei szemeslepke, megannyi éjjeli lepke és darázs,

de ez a nappali pávaszem úgy bekómázott a könyvtárszoba falán, a bekeretezett Pink Floyd-borító fölött nem sokkal, hogy csak valamikor az első februári enyhülés során ébredt fel és repült ki a lakásból.

Szépen együtt töltöttük a telet.

Sok vizet nem zavart. 😊

Ezekről a telelő példányokról szép fotókat sem lehetett lőni, hisz csukott szárnnyal a nappali pávaszem szinte eltűnik a sötét helységekben. Nem véletlenül füstös-fekete, ha összezárja a szárnyait. Zárt helyeken, eredetileg barlangokban, odvakban telel, jó ideje padlásokon, pincékben, ha teheti lakásokban.


Szintén 2024.03.20. | Ebben a testtartásban látni már, hogyha teljesen zárná a szárnyait, eltűnne minden pompás szín, és a lepke feketévé válna. | Fotó: Centauri

Mindenesetre három év alatt összesen két példányt találni, rendkívül kevés. Ehhez mérten most naponta látni 3-4, esetleg 4-6 példányt, és ez az utóbbi évekhez mérten rekord. 2000 táján még ez is szánalmasan kevésnek számított volna.

Mivel a tápnövénye a csalán, annak hiánya sem indokolja a ritkaságát. Gondolom, sok olyan terület lehet még az országban, ahol még gyakori. Ezért aztán ritkábban is csodálkozunk rá a szépségére, holott nála színpompásabb hazai lepkefaj most nem is jut eszembe. Dekoratívabb fajok talán vannak – bár ez is ízlés dolga –, ám színesebb aligha.

Talán épp ezért védett (eszmei értéke 5000 Ft.).

Állítólag a nyári orgonát imádja, esetleg gondolkodhatnánk pár nyári orgona ültetésén is. Kiváltképp szép pillanat volt, amikor az egyik példány a frissen virágzó kökényre telepedett rá az Őskökényes közepén. Az utóbbi napokban (03.23-25.) ritkábban és kevesebben mutatják magukat, de remélem, ahogy ismét melegszik az idő, megint látjuk őket.


Fotó: Centauri
2024.03.21-én a “csípett” példány a Nagykarám területén egy vakondtúráson. Hasznosak az ilyen jellegzetes példányok, mert visszaigazolhatják, amit sokszor csak sejtünk: nem ritkán ugyanazok a példányok járnak vissza egy-egy helyre. Amikor egy lepke azt a benyomást kelti, mintha ismerős volna a viselkedése, mintha ragaszkodna szokásokhoz… gyakran valóban ugyanarról a példányról van szó. Érdemes volna lepkék jelölésében is gondolkodni a jövőben, hogy lássuk, például a nektárbárokon mennyire rendszeres vendégek ugyanazok a példányok. | Fotó: Centauri

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több “Kert és vadon”

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

1 hozzászólás

  1. Nekem nem kevésbé kedves lények, mint a madarak, viszont sokkal nehezebb kontaktusba kerülni velük. Ezért aztán talán még “egzotikusabbak”. Ráadásul, legalább is az én környezetemben nagyon megcsappant a számuk az utóbbi években. Gyanítom, hogy a növényvédőszerek miatt.😥 Így legalább képen találkozhatok egy igazi nappali pávaszemmel. Gyerekkorom óta szeretnék látni egy élő példányt. Eddig nem jött össze…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük