Cukiságbomba a Miskolci Állatkertben: perzsa leopárd született

Perzsa leopárd

Cukiságbomba a Miskolci Állatkertben: perzsa leopárd született


Az első perzsa leopárd, Tareca 2012-ben érkezett Miskolcra a Lisszaboni Állatkertből, jelenlegi párja, Azhar pedig tavaly, Augsburgból jött az európai tenyészprogram keretében. Frigyük eredményeként január 25-én reggelre kicsinyük született.

A kölyköt az anyja is gondosan nevelte, de az állatkert is igyekezett minél nagyobb nyugalmat biztosítani, így az első hetekben kizárólag a leopárdok gondozói láthatták a kispárducot.

Ugyan az elmúlt napokban időnként már elhagyta a szülőszobaként szolgáló odút, a valódi bemutatkozására az első állatorvosi vizsgálata során volt lehetőség.

A kölyök megkapta a kötelező védőoltásokat és a személyazonosítására szolgáló microchipet, és megmérték a súlyát is, amely azt igazolja, hogy jól fejlődik. Kiderült az is, hogy hímről van szó, de még nem nevezték el: a névre március 15-én szavazhatnak majd az állatkert látogatói.

A kölyök mintegy három hónapos vemhességet követően jött a világra a leopárdházban erre a célra behelyezett odú biztonságában. Az első hetekben az anyja is folyamatosan ott tartózkodott vele, éppen csak enni ment ki.


Miskolc, 2023. március 8. A Miskolci Állatkert január 25-én született hím perzsaleopárd-kölyke az első orvosi vizsgálatán
MTI/Vajda János

A kölyök fő táplálékát ugyan még az anyatej jelenti, de emellett már kóstolgatja az anyja táplálékát jelentő húst is.

A leopárd a legnagyobb elterjedési területtel rendelkező nagymacska, hiszen Afrika déli részétől egészen a Távol-Keletig előfordul, ahol több alfaját is megkülönböztetik élőhelyüktől, méretüktől, színezetüktől függően. Létszáma azonban mindegyik alfajnak jelentősen megfogyatkozott.

Különösen igaz ez a Közel-Keleten élő, legnagyobb termetű alfajára, a perzsa leopárdra (Panthera pardus saxicolor), melyből becslések szerint szabadon legfeljebb ezer példány élhet.

A veszélyeztetett nagymacskák megmentéséért az európai állatkertek az 1980-as években az elsők között hoztak létre összehangolt tenyészprogramot. Ennek keretében Európa és a Közel-Kelet állatkertjeiben mintegy száz egyede él.

Forrás: Miskolci Állatkert, ahol több fotó is látható a kölyökről, képek: MTI/Vajda János

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több nagymacska

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több állat

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Törvénytelenek az erdélyi medvelesek

  Mircea Fechet román környezetvédelmi miniszter egy tévéműsorban nyilatkozott a romániai medvekérdésről. Az országban, elsősorban a Székelyföldön működő medvelesekre is kitért…Tovább

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük