Elmozdították a baltimore-i hídomlást okozó konténerszállítót

baltimore-i

Elmozdították a baltimore-i hídomlást okozó konténerszállítót


A baltimore-i kikötő felé vontatják a katasztrófát okozó Dali konténerszállítót a márciusi hídomlás helyszínéről. A hajót helyi idő szerint hétfőn, a hajnali órákban úsztathatóvá tették és a dagályt kihasználva több vontatóhajó segítségével mozdították el onnan, ahol a Francis Scott Key híd acélszerkezetének romjai heteken keresztül fogva tartották. Így a kikötőt a napokban teljes megnyit tudják majd nyitni.

A Dali március 26-án a kora hajnali órákban műszaki hiba miatt irányíthatatlanná vált és nekisodródott az autópályát hordozó ötven méter magas, acélszerkezetű hídnak, amely rögtön összeomlott. A katasztrófában hat, a hídon dolgozó karbantartó munkás meghalt, két embert sikerült kimenteni a vízből. A hídomlás pillanatában járművek nem közlekedtek a hídon, mert a hajó vészjelzésének nyomán sikerült leállítani a forgalmat, alig egy perccel azelőtt, hogy a hídszerkezet a vízbe zuhant.

Az amerikai gazdaság

egészének fontos tengeri kikötő az elmúlt hetekben részlegesen újranyitott, de teljes kapacitással csak azután működhet, hogy a sérült hajót is eltávolítják a kikötő bejáratát is jelentő Patapsco-folyó torkolatából.


A tervek szerint a 300 méter hosszú és 60 méter széles Dalit hétfőn visszavontatják a kikötőbe, ahonnan csaknem két hónapja indult útnak. Helyben néhány hétig kisebb javításokat végeznek rajta, majd átkerül egy nagyobb hajójavító műhelybe, ahol alaposan helyreállítás következik.

A konténerszállítót fogva tartó hatalmas acélszerkezetet május 13-án irányított robbantással távolították el a fedélzetről. Az elmúlt hetekben a mentőegységek a vízből már több száz tonnányi acélroncsot és egyéb törmeléket távolítottak el, ami egykor a Francis Scott Key hidat jelentette.

A katasztrófa okairól

szóló vizsgálat előzetes megállapításait a múlt héten hozták nyilvánosságra. Az olvasható benne, hogy a Dali legénysége az indulást megelőző napokban két alkalommal is tapasztalt elektromos kimaradást a hajó rendszerében. A jármű irányíthatatlanná válását is elektromos kimaradás okozta a baleset éjszakáján. A hajó Srí Lanka felé indult volna, fedélzetén több ezer konténerrel.

A híd a baltimore-i régió fontos közlekedési útvonalát jelentette, az újjáépítésre Joe Biden elnök és Wes Moore, Maryland kormányzója is ígéretet tett, azzal a vállalással, hogy a költséget a szövetségi költségvetés állja majd. A tervek szerint a több kilométer hosszúságú híd 2028-ra készülhet el.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több utazás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük