A dögevéshez köthető a beszéd eredete

Nyelv

A dögevéshez köthető a beszéd eredete


Máig számos vita tárgya, hogy vajon az emberi beszéd első nyomai már a Homo sapienst megelőző Homo erectusnál is fellelhetők voltak-e. A válasz valószínűleg igen. Ezen belül is Derek Bickerton angol nyelvész nevéhez fűződik az az elmélet, amely szerint már a zsákmányejtésnél egyszerűbben kivitelezhető dögevés, pontosabban

a nagyvadak tetemeinek csoportos vadászata is arra kényszerítette az előembereket, hogy megpróbáljanak kommunikálni egymással, ami hatékonyabb együttműködést eredményezett, és így előnyhöz juttatta őket a ragadozókkal szemben.

A homo erectus és a dögevés

Mintegy kétmillió évvel ezelőtt sokkal szárazabbá vált az éghajlat, ettől a Homo erectusok táplálékforrásai megcsappantak. Mivel a fegyvereik még nem voltak fejlettek, nagyvadra nem tudtak vadászni, így kizárólag az elhullott tetemeket fogyaszthatták el. Vagyis részben dögevésre tértek át, e területen azonban versengeniük kellett a veszélyes ragadozókkal, amelyek általában szintén nem tudták elejteni a felnőtt nagyvadakat, így ugyancsak a dögökre lestek.

Így nézhetett ki egy homo erectus

Az erectusoknak ugyanakkor több szempontból is előnyük volt. A ragadozók például nem tudták felbontani a legnagyobb vadak bőrét, így várniuk kellett, hogy az a bomlástól felhasadjon. A Homo erectusoknak viszont már olyan eszközeik voltak, amelyekkel fel tudták vágni a tetemek bőrét és izmait. Eközben a ragadozók megpróbálták elorozni tőlük a tetemeket, az erectusok azonban sokan voltak, ráadásul együtt is működtek, és az életüket is védték, így egyre sikeresebbé válhattak.

A kutatók szerint a sikerességben fontos szerepe lehetett egy bizonyos előnyelvnek vagy előbeszédnek.

A Homo erectus és a beszéd

A Homo erectusnak már igen nagy méretű agya volt a testtömegéhez képest, ami megfelelő alapot adott az egyre bonyolultabb gondolkodásbeli képességeknek.

Az Evolúciótudományi Intézet evolúcióbiológusai számítógéppel szimulálták a feltételezett folyamatot, és eszerint elképzelhető, hogy valóban az együttműködésen alapuló dögevés jelentette a protonyelv kialakulásának fő hajtóerejét.

Az említett előbeszéd valószínűleg hangokat és gesztusokat is tartalmazott, mely utóbbiak az előbbiek megértését segítették. Ugyanakkor a vokális jeleket ekkor még nem fűzték egymás után meghatározott szabályok szerint.

A szavak között kapcsolatot teremtő nyelvtan csak a Homo sapiensnél jelenhetett meg, ez tekinthető a tényleges nyelv kialakulásának.

Forrás: MTI, képek: Unsplash, Wikimédia Commons

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több hír

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több ragadozó

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük