Sarki fény újra! | Hét éve nem volt ekkora napkitörés

sarki fény Magyarországon

Sarki fény újra! | Hét éve nem volt ekkora napkitörés


“Az AR3842 jelű napfoltban ezen a héten két X-kategóriájú robbanás is történt – közölte az Űridőjárás-előrejelző Központ”: akár egy sci-fi-novella is lehetne, de az a jó hírem van, hogy ez maga a valóság. Jó hír legalábbis abból a szempontból, hogy a hétvégén ismét egy kicsit Skandináviában érezhetjük magunkat, nemcsak akkor, ha a Könyvfesztiválon beszerzett Jón Kalman Stefánsson- vagy Jo Nesbo könyvet olvassuk.


Könnyen lehet ugyanis, hogy az északi fény színei táncolnak majd az égen. Míg hétfőn X7.1-es, tegnap nem kisebb, mint X9-es erősséggel robbant az anyag a Napban. Ez utóbbi még a májusi X8,7-es erősségű monstre kitörésnél is nagyobb, amikor egész Magyarország felzárkózhatott a sarki fényből, és jó eséllyel a mostani napciklus eddigi legerősebbje. Érdemes lesz tehát az eget kémlelni a hétvégén. Az amerikai Űridőjárás-előrejelző Központ szerint október 4-től egészen 6-ig tarthat a geomágneses vihar a Föld légkörében, és ekkor jó esélyünk van látni az aurora boreálist akár az alacsonyabb szélességi körökön is.

2017 szeptemberében szintén néhány napon belül történt egy X11,8 és egy X13,3 erősségű napkitörés, az X kategória a legnagyobb robbanásokat jelöli.

Forrás: LiveScience, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több cenweb

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Megérkezett a geomágneses vihar

Reggel óta arról szólnak a hírek, hogy egy gigantikus napkitörés szele éri el a Földet, és talán újra lehet majd látni a sarki fényt. Nekem…

5 hozzászólás

  1. Régi tervem, hogy elmegyek Tromsoba a sarki fény miatt. Norvégia amúgy is a kedvenc országom. A Jón Kalman Stefansson “Ásta” c. könyvének túl vagyok a felén, a héten nem jutottam hozzá, de terveim szerint holnap befejezem. A Jussi Adler könyvem is a “Más bőrében” -amúgy szuper jó jobb mint az előző fickó- szintén az utolsó 50 oldal várja, hogy elolvassam, nagyon apróbetűs.

    1. Author

      Köszi az újabb ajánlót, ezt is felírom!
      Mussót most kezdtem hallgatni, mint kiderült, nem is olasz, hanem francia, de jónak tűnik az első fejezetek alapján!

  2. Mara 🙂 a köztudottan sarkifény-függő. Nem tudsz leszokni ugye? Pedig el kellene menned az anonim sarkifény-függők klubjába. Szinte látom magam előtt: “Mara vagyok, sarkifényfüggő. Már három hónapja nem láttam.” 🙂 🙂

    1. Author

      De hét éve nem volt ilyen erős kitörés! Hét éve! 🤩🤓😎

      1. Na persze, pont ilyen egy függő. Mindnig mindent megmagyaráz. “Hét éve nem volt ilyen”, meg ez lesz az utolsó, na ja. “Na még egyszer megnézem a KP-indexet, aztán soha többet.” Ja. Utoljára. Kp-index. Aha. Pont be is veszem. Sosem jössz le a szerről, és nem! Nem adok kölcsönt megint azért, hogy északra utazz fényezni. Másnak jó a nappali fény is, ha nem tűnt volna fel. És ne gyere megint azzal, hogy az más. Persze, hogy más, de mégis: másoknak elég a nappali fény. 🙂 🙂 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük