Itt hallgathatunk bele az izlandi sztárszerző könyveibe

Jón-Kalman-Stefánsson_könyvek

Jón Kalman Stefánsson | Könyvek


Olvasom, hogy Jón Kalman Stefánsson izlandi író lesz az idei Könyvfesztivál (szeptember 26-29.) egyik díszvendége. Néhány napja találkoztam először a nevével egy könyves csoportban, valaki épp A halaknak nincs lábuk című könyvét olvassa. Próbálok utánajárni, hogy mégis miért szeretik ennyire a magyarok ezt a messzi északról jött embert.

Mert, hogy szeretik, az világos. A csoportokban és a neten is nagyra értékelik a könyveit (a külföldi oldalakon ez már nem ilyen egyértelmű), és az utóbbi időben szinte hazajár hozzánk. Legutóbb például októberben, a Margó fesztiválon volt itt, és nyilatkozott néhány tanulságosat. De először 2018-ban járt a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, majd a Margó Irodalmi Fesztiválon a tavalyi év előtt 2019-ben és 2021-ben is részt vett az idén éppen hatvan éves szerző.

Hangoskönyvek

Kutakodom kicsit a könyvei után, beírom a kedvenc hangoskönyves platformomon, az Audible-n a nevét, de csak A halak című regénye van meg angolul. És akkor jön a szikra, hogy rákeresek magyarul is a hangoskönyvekre. Láss csodát, a Youtube-on, a Voiz csatornáján három művébe is jó hosszan bele lehet hallgatni. Ha tehát valaki hozzám hasonlóan most lett kíváncsi az író könyveire, itt talál némi muníciót.


Hazai népszerűségében egyébként talán közrejátszhat a magyarok Izland-rajongása is, mert ezekből a röpke benyomásokból, amiket a könyveibe belehallgatva szereztem, világos, hogy ezek a művek nagyon konkrét izlandi utazásra visznek. Ha más erényük nincs is, ami persze nem valószínű, mert a zeneiséget például ki szokták még emelni dicséretként, az izlandi hangulatokért, meg azért, hogy mélyebben megismerjük az izlandiakat és az izlandi életet érdemes lehet ismerkedni a könyveivel.

Szerelem, fájdalom, halál

Élettapasztalatból pedig nincs hiánya, dolgozott kőművesként, mészárszéken, halfeldolgozóban, egy nyarat még rendőrként is eltöltött a keflavíki reptéren, hogy később középiskolai irodalomtanárként és könyvtárosként praktizáljon.


Ami az MTI hírében a műveiről olvasható, az viszont nekem nem igazán hozta meg a kedvem az olvasáshoz. De hozzátartozik, hogy alapvetően nem vonzanak a letargikus, tragikus történetek. Azt írják, gazdag meseszövésű, a hétköznapi jelent és a sokszor fájdalmakkal terhes múltat páratlan lélektani tudással összekötő történeteiben hibátlan stílus- és arányérzékkel elegyíti a költőiséget a zord és gyakran kegyetlen izlandi táj és természet részletgazdag leírásával.

Regényei mindig az élet legfontosabb dolgairól szólnak, az egyszerre fordulatos és mozaikszerű cselekményvezetés elemi élményszerűséggel teszi átélhetővé, mi a szerelem, a fájdalom és mi a halál.

Könyvei magyarul

A pályáját költőként kezdte, de magyarul először a már említett, A halaknak nincs lábuk című kötete jelent meg 2018-ban a Typotex Kiadónál, majd egyik fő műve, a Menny és pokol-trilógia következett 2019-ben, immár a Jelenkor Kiadónál. Magyarul olvasható még A mindenséghez mérhető; Nyári fény, aztán leszáll az éj; Asta; Csillagok sercegése; Gondolatok a mamutfenyőkről és az időről; Hiányod maga a sötétség.


Idén pedig újabb kötetei látnak napvilágot magyarul: a lírai életmű keresztmetszetét nyújtó Versek, a szerző önironikus, Minek pazarolni a papírt? című utószavával; az Árkok az esőben és a Sárga tengeralattjáró.

A Nemzetközi Könyvfesztiválon évről évre díszvendégként mutatkozik be egy-egy ország, régió kultúrája, irodalma, könyvkiadása is. Idén Franciaország, azaz a kortárs francia irodalom szerepel a fesztivál fókuszában, a legjelentősebb francia kortárs írók részvételével.

Forrás: MTI, kép: Hreinn Gudlaugsson/Wikimedia/Attribution-Share Alike 4.0 International

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több irodalom

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több Izland

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

4 hozzászólás

  1. Author

   Örülök, hogy hasznát veszed, akkor már biztos nem ügyködtem hiába. 🙂

 1. Bele hallgattam mindkettőbe, el is aludtam egy kicsit rajta, pedig érdekes nagyon. Nem ismerem az írót és a könyveit, pedig amúgy nagyon szeretem a skandináv szerzők könyveit, a filmeket is amik a jó krimikből készültek. Klassz ez a hangoskönyv oldal is, ezt sem ismertem.

  1. Author

   Én a Nyári fényt kezdtem el, kicsit tényleg andalító, lehet, hogy a felolvasó hangja miatt is. 🙂 A skandináv krimi nekem is a gyengém. Kíváncsi leszek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük