Visszaadják Izlandnak az elfelejtett erdeit

lunda Izland

Izlandon valaha sok volt az erdő


A Mossy Earth nevű természetvédelmi szervezet több élőhelyrekonstrukciós és visszatelepítő projektet is folytat, az egyik ezek közül az izlandi erdőtelepítés.

Mint írják, 2021 őszén egyesítették erőiket az Izlandi Erdészeti Szolgálattal, hogy helyreállítsák Izland őshonos nyírfáit. Bár Izland elsősorban óriási vulkánokkal tarkított, hatalmas nyílt tájairól és kiterjedt gleccsereiről híres, ezek az erdők is a táj létfontosságú részét képezik.

Ez az egyetlen erdőtípus, amely Izlandon megmarad, táplálékot és menedéket biztosítva számos élőlénynek, stabilizálva a talajt, emellet megfogja a szelet és megköti a szenet.

Valah Izland területének huszonöt-negyven százalékát nyírfa boríthatta. Ez most mindössze másfél százalék.

A projekt célja, hogy visszaállítsa a nyírfaborítást az Izland nyugati partján lévő, leromlott állapotú hegyvidéki területen. Bár ezt a területet valószínűleg a természetes szukcesszió is erdőssé alakítja, ez a folyamat akár évszázadokig vagy akár évezredekig is eltarthat. Ezt a folyamatot szereetnék felgyorsítani, ezért molyhos nyírt ültetnek szórványosan madárberkenyével, rezgő nyárral, nyárfával és fűzzel tarkítva.

Borítóképen Izland talán legismertebb madárfaja, a lunda | Forrás: Pixabay


még több 5G

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

3 hozzászólás

  1. Nekem olyan valószerűtlen a lunda, mint a tukán. 🙂

  2. Ez nagyszerű!
    Az utóbbi időben láttam néhány természetfilmet Izlandról, feltűnt, hogy fákat alig látok ott. Csodás lesz a nyírfákkal.

  3. Nagyon klassz a videó s milyen lelkes a fiatal ember. Régi tervünk, hogy elmegyünk Izlandra. De jó, hogy oly sok fát ültetnek, s milyen könnyű volt a laza fekete földbe beásni a csemetét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük