Szerdán volt eddig a legmelegebb, lehűlést hoz a szaharai por

legmelegebb szaharai por

Szerdán volt eddig a legmelegebb, lehűlést hoz a szaharai por


Az év eddigi legmelegebb napja volt a szerdai, a maximum-hőmérséklet szinte országszerte meghaladta a 30, a délkeleti országrészben egész nagy területen a 34-35 Celsius-fokot – írta a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán. Tiszaalpáron volt a legmelegebb, ott kereken 37 fokot mértek, ami megközelíti az országos napi melegrekord 37,3 fokát.

Az északra elrobogó, az országot csak súroló hidegfront hatására átmenetileg kevésbé meleg levegő érkezik, a szerdaihoz képest több fokos lehűlést főleg az északkeleten és északnyugaton élők tapasztalhatnak.

A következő időszakban ugyanakkor tovább nő a szaharai por koncentrációja az ország levegőjében, ami szintén egy kicsit mérsékelheti a felmelegedést. A porkoncentráció növekedése nyomán pénteken a legmelegebb órákban az előzetesen várt 39-40 Celsius-fok helyett “csak” 37-38 fokra számítanak a meteorológusok.

A felszín közelében átmenetileg megnövekedhet a szálló por (PM10) koncentrációja, ám ezt a szombaton érkező hidegfront kisöpri a légkörből. Ekkor szórványosan zápor, zivatar is kialakulhat, így saras esőre is számítani kell.

Extrém UV-B sugárzás

Még a porral együtt is extrém, illetve nagyon erős UV-B sugárzás várható pénteken az ország egész területén. A figyelmeztetési kritériumot meghaladó extrém UV-B sugárzás várható a Nyugat-Dunántúlon, a Közép-Dunántúlon, a Dél-Dunántúlon, Pest vármegyében és Budapesten, illetve a Dél-Alföldön. Ezeken a területeket az UV-index meghaladja a 8-as értéket, a lehetséges maximum érték pedig 8,3.

Nagyon erős UV-B sugárzás várható pénteken az Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon, ezeken a területeken az UV-index meghaladja a 7-es értéket.

A szakemberek arra kérnek mindenkit, hogy fokozottan védekezzenek a napsugárzás által okozott leégés ellen. Lehetőség szerint 11 és 15 óra között kerüljék a napozást. Vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata javasolt. Normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet, olyan bőrreakció, égés, amely 24 óra múlva is jól látható.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több időjárás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük