Sosem volt még ilyen meleg a világon

legmelegebb év

2023 az eddigi legmelegebb év


Az év első tizenegy hónapjában a globális átlaghőmérséklet rekordmagas szintet ért el és 1,46 fokkal haladta meg az 1850 és 1900 közötti átlagot.

A Copernicus klímaváltozást figyelő szolgálatának jelentése szerint a január és november közötti időszak átlaghőmérséklete 0,13 fokkal volt magasabb, mint az eddigi legmelegebb év, 2016 azonos időszakának átlaga.

2023-ban volt az eddigi legmelegebb november is, amikor a felszíni levegő átlagos hőmérséklete 14,22 fokig emelkedett. Ez 0,85 fokkal lépi túl az 1991-2020 közötti időszak novemberi átlagát, és 0,32-vel haladja meg az előző legmelegebb novemberét, a 2020-asét.

Az európai átlaghőmérséklet 2023 szeptemberében és novemberében 10,96 fok volt, ami 1,43 fokkal több az ilyenkor szokásosnál. Ezzel az idei ősz volt a második legmelegebb a mérések kezdete óta, mindössze 0,03 fokkal volt hűvösebb, mint a 2020-as.

Novemberben két napon is 1,75 fokkal volt magasabb a globális átlaghőmérséklet az 1850 és 1900 közöttihez képest. Az ősz 15,30 fokos átlaghőmérséklete 0,88 fokkal több az ilyenkor szokásosnál.

A hőmérséklet ráadásul várhatóan tovább fog emelkedni, és ezzel együtt egyre gyakoribbá és intenzívebbé válnak a szélsőséges időjárási események.

Novemberben az óceánok átlagos tengerfelszíni hőmérséklete az északi és a déli szélesség hatvanadik foka között szintén rekordot döntött, körülbelül 0,25 fokkal volt több, mint a legutóbbi legmelegebb hónapban, 2015 novemberében.

Ez a hónap Európa-szerte, és Magyarországon is csapadékosabb volt az átlagosnál, ráadásul újabb mérföldkövet léptünk át a globális felmelegedésben.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több klíma

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több november

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük