Egykori kubikgödörből az Év talaja címig

Az Év talaja 2023

Átadták az Év talaja címet


Az ENSZ 2013-ben december 5-ét jelölte meg a világnapként, amely a talaj és a termőföld fontosságára és védelmére hívja fel a figyelmet. Ez többek között azért is fontos, mert a világ élelmiszereinek kilencvenöt százalékát közvetlenül vagy közvetett úton a talaj szolgáltatja, de az egészséges környezet, a tiszta víz sem képzelhető el a talajok által biztosított “szolgáltatás” nélkül, ráadásul rengeteg élőlénynek biztosít lakóhelyet.

Az Agrárminisztérium és a Magyar Talajtani Társaság tavaly kezdeményezést indított, melynek során pályázni lehet az Év talaja címre, az eredményt pedig közönségszavazás dönti el. Idén az MTT felhívására összesen kilenc pályázat érkezett.

A Hód-Mezőgazda Tanösvény

A győztes a Szegedi Egyetem, a Hód-Mezőgazda Zrt. és a Pro-Feed Kft. konzorciumában készült Hód-Mezőgazda Tanösvény, vagy inkább talajinstalláció lett, amit az idei, XXX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon mutattak be.

A hét állomásból álló tanösvény a növénytermesztés szakmai alapjait mutatta be. A látogatók első kézből kaphattak információkat a növénytermesztésben alkalmazott jó gyakorlatokról, a szervesanyag-gazdálkodásról és a talajbiológia jelentőségéről. Emellett élményszerű növényélettani ismeretekkal gazdagodhattak, valamint növényegészségügyi és takarmánygazdálkodási tudnivalókat tanulhattak.


A termelőknek olyan szemléletet szeretnének átadni, amely által befogadóvá válnak a talaj és a növény egészségét megőrző technológiákra, megértik a talajban és a növényekben zajló folyamatokat, ehhez igazítják a hétköznapi gazdálkodásukat, és ennek rendelik alá a különböző beruházásaikat, fejlesztéseiket, alkalmazott technológiáikat.

A tanösvényhez a talajszelvényeket egy hajdani, hódmezővásárhelyi kubikgödörből vágták ki, ami egykor a város téglagyárának biztosított a nyersanyagot.


Új agrárpolitika és talajvédelem

2023-tól Magyarországon új gazdálkodási előírásokat vezetnek be az új uniós agrárpolitika jegyében, amely a talajok védelmét is jobban hivatott szolgálni. Ennek keretében az Agrárminisztérium többek között a további talajeróziót gátló művelési módszereket ír elő a nagyobb lejtésű területeken, és támogatással ösztönzi a folyamatos talajtakarás fenntartását valamint a forgatás nélküli talajművelést. Magyarország földterületének csaknem ötvennégy százaléka áll mezőgazdasági hasznosítás alatt, ezért különösen fontos, hogy a termőföldre, a talajra rendkívül fontos környezeti erőforrásként tekintsünk.

Forrás: MTI, Szegedi Egyetem, kép: Digitális Agrárakadémia/Hód-Mezőgazda Zrt.

 Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több mezőgazdaság

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több környezet

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Miért is mondanánk le a műanyagról?

Ha maradnak a jelenlegi üzleti eljárások és fogyasztási mintázatok, akkor a világon a műanyaghulladék mennyisége várhatóan a mostaninak majdnem a háromszorosára nő…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük