Így változott 2023-ban az európai állatállomány

állatállomány


Így változott 2023-ban az európai állatállomány


Az Európai Unió állatállománya tavaly kilenc százalékkal csökkent az unió statisztikai hivatala, az Eurostat felméréséből. A sertés- és a szarvasmarha-állomány egy, a juhállomány három, míg a kecskeállomány öt százalékkal lett kevesebb. Összesen 133 millió sertést, 74 millió szarvasmarhát, 58 millió juhot és 11 milliót kecskét neveltek a gazdaságokban.

Az elmúlt évtizedben valamennyi haszonállatfaj állománya ritkult.

A legkevésbé a szarvasmarhák száma csökkent, 2013-hoz képest öt százalékkal, míg a sertéseké hat százalékkal. Az állattartók tavaly kilenc illetve tizenöt százalékkal kevesebb juhot és kecskét neveltek.

Míg 2023-ban a sertés- és szarvasmarha-állomány mérete viszonylag keveset változott 2022-höz képest, az egyes országok között jelentős különbségek tapasztalhatók. Horvátország és Írország sertésállománya például tíz százalékkal csökkent, míg Bulgáriában és Máltán mintegy huszonyegy százalékkal nőtt.

A szarvasmarha-állomány Lettországban csökkent a legnagyobb mértékben, hat százalékkal, ezt követi Litvánia, Észtország, Portugália, Finnország és Magyarország, ahol három százalékos visszaesés volt tapasztalható.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több mezőgazdaság

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük