Karikó Katalin elárulta, mit gondol az oltásellenességről

Karikó Katalin Stockholm

Karikó Katalin elárulta, mit gondol az oltásellenességről


Karikó Katalin biokémikus Drew Weissman amerikai mikrobiológussal tartott sajtótájékoztatót a Nobel-díj vasárnapi átadását felvezető programsorozat részeként a Karolinska Egyetemen, Stockholmban.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy számára mindig az volt az érdekes, hogy megértsen egy biológiai folyamatot, erre koncentrálta és azzal soha nem foglalkozott, hogy hogyan léptetik elő.

“Van aki azt mondja, hogy minden tudós azért dolgozik, hogy ilyen díjat kapjon, de én nem álmodtam semmi ilyen díjról, a többi díjról sem. A tudomány volt az érdeklődésem középpontjában és nem vágytam arra, hogy felismerjenek és elismerjenek vagy megveregessék a vállam”

– mondta a kutató, akinek Drew Weissmannal az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért ítélték oda az idei orvosi-élettani Nobel-díjat.

Beszélt arról is, hogy mindig nagyon élvezte, hogy kutathat, ami olyan izgalmas, mint egy nyomozás, és ezt szeretné átadni a fiataloknak is.


A sikerhez vezető út

A nehézségekről szólva, amelyekkel szembe kellett néznie, megjegyezte: a Nobel-díjas tudósok közül sokaknak voltak nehézségeik a pályájuk során, nem egyedi az esete, az, hogy többször is “lefokozták” vagy elbocsátották. A kutatás érdekes volt, sikerült előrelépést elérni, a laborban sikeresnek érezte magát.

Arra a kérdésre, hogy honnan táplálkozik a hite, ami minden nehézségen átsegíti, elmondta, hogy a stressz kutatójaként ismertté vált Selye János könyvét olvasta középiskolás korában és abból megtanulta: arra kell koncentrálni, amin tudunk változtatni. Arra, hogy elbocsátották, nem volt hatása, de arra, hogy utána milyen irányba indult el, igen, és ezért inkább erre koncentrált. Nem sajnálta magát. Felidézte, hogy akkor került a BioNTech-hez, amikor tíz évvel ezelőtt utoljára elbocsátották.

Félelem és oltásellenesség

Mint mondta, a pandémia lökést adott az mRNS-kutatási területnek. Jelenleg több mint kétszázötven klinikai teszt zajlik különböző területeken, tesztelnek vakcinákat kórokozók, például a HIV- és a herpeszvírus, a Lyme-kórt vagy a tbc-t okozó baktériumok és a maláriát kiváltó parazita ellen, de rák elleni vakcinához, genetikai eredetű betegségek és allergia kezelésére is használják a technológiát.

A vakcinaellenességre vonatkozó kérdésre azt válaszolta, hogy minden újdonságtól ódzkodnak először az emberek.

Megfelelő tudás hiányában magyarázatokat kreálnak, elkezdenek félni az újtól. A tudósok és az újságírók feladata is, hogy megfelelő ismeretekkel lássák el az embereket.

Drew Weissman is kiemelte, mennyire fontos, hogy az emberek értsék a tudományt, és ne féljenek tőle. Emlékeztetett arra, hogy sokan vannak, akik általánosságban félnek a tudománytól, és az elmúlt években ez a félelem egyre nő.


Karikó Katalin arra az újságírói kérdésre, hogy érzi magát a Nobel-díj átadását megelőző héten, elmondta, annak örül, hogy mások örülnek. Nagyon szép fogadtatásban volt részük, amit nagy megtiszteltetésnek nevezett. Beszélt arról is, hogy kedden részt vettek a svédországi magyar orvosokkal rendezett találkozón, ahol nagyon megható volt számára, hogy milyen szeretettel várták. Arra a kérdésre, hogy hova kerül a Nobel-díja, elmondta, hogy a díj másolatát vitrinbe rakja, az eredetit pedig elzárja valahova.

Forrás: MTI, képek: MTI/Koszticsák Szilárd

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több Karikó Katalin

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több orvostudomány

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük