Érdekes dolgok derültek ki az idei novemberről

sok eső

Meglepően sok eső esett


Az Országos Meteorológiai Szolgálat összegzést készített az elmúlt hónapról. Ebből kiderül többek között, hogy a november középhőmérséklete országos átlagban 6,26 Celsius-fok volt, ami 0,83 fokkal haladja meg az 1991-2020-as átlagot.

Az ország legnagyobb részén 5 és 7 fok között alakult a középhőmérséklet, 7 fokot meghaladó értékek elsősorban a déli országrészben, míg 5 fok alatti havi átlagérték az Északi-középhegység térségében fordult elő nagyobb területen.

A novemberi csapadék országos átlagban az eddig beérkezett adatok alapján 105,8 milliméter volt, ami az átlag több, mint duplája, 118 százalékkal haladja meg az éghajlati normált, azaz az 1991-2020-as években mért 48,6 milliméteres átlagot.

Ezzel az idei a kilencedik legcsapadékosabb november lett országosan 1901 óta és az első, száz milliméternél csapadékosabb november 1985 óta.

Ebben a hónapban is a Mátra térsége volt a legcsapadékosabb 150-200 milliméter esővel, de a havi csapadékmennyiség az Alföldön és a Dél-Dunántúlon is sokfelé meghaladta a 120 millimétert. Még a legszárazabb országrészben, az Alpokalján is esett 50-70 milliméter csapadék novemberben.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több időjárás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több csapadék

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Időjárás Kínában | Rekordmennyiségű eső

Kína különböző pontjain tavasz óta jellemzőek a nagy esők. Április és június között rekordmennyiségű csapadék sújtotta Dél-Kínát, míg északon a száraz időjárás okozta…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük