Húzós hét torkollik őrült havazásba | blog

Húzós hét torkollik téli mennybe és madárgomolyagba | blog


Bizonyára észrevettétek, hogy az utóbbi napokban – talán lehet azt mondani, hogy az utóbbi héten – csak pianóban muzsikáltam a Cenweben, magyarán csak kevés új írást hoztam, ám ettől függetlenül az archívumból átköltöző aktuális írások és Mara hírei folyamatosan frissítették az oldalt, mégis úgy érzem, pár szóban magyarázatát kell adom az utóbbi időben megszokott működési mód „torzulásának”.

(Remélem, van itt olyan, aki széltében-hosszában imádja az indokolatlanul nyakatekert, körkörösen megbonyolított és feljelzősített, se vége, se hossza mondatkaravánokat, melyekben úgy vonulnak az egymás nélkül végzetesen magányos, halálba árvult szavak, akár tömegbe verődő bölények a szeles, Montanától Kaliforniáig nyújtózó prérin, épp oly sokadalmasan, ám ellentétben a bölényekkel, szemlátomást a legcsekélyebb célzatosság vagy jól detektálható orientáció nélkül, egyfajta lételméleti káosz felé, egyúttal azt is sugallva, hogy rajtvonaluk, születésük pillanata is valahol ott, a ontológiai káosz vagy a nemlét nem ismert vegyleve mélyén kereshető.)

Nyilván észleltétek azt is, hogy ugyanakkor soha annyi videós anyag nem volt, mint az utóbbi héten.

A Youtube-csatornánkra

napi egy, de van, hogy napi két shorts videó is kikerül, ezzel párhuzamosan a Youtube-csatornát is szépítettük, korszerűsítettük, amint a weboldalon is fejlesztettünk.

Mindezek kevéssé látványos, de fontos, és nagyon időigényes munkák, melyek azonban várhatóan idővel jelentős eredményeket hoznak. A Youtube-csatornánk például bár nem szélvészsebesen, de máris tartós gyarapodásnak indult, amint a Facebook oldalunk is.

Mindezzel párhuzamosan

a birtokon is pezseg az élet,

ahogyan azt az első közvetítésünkben is láthattátok, azóta pedig jó pár rövid videóban. Valahol jeleztem már, hogy a következő közvetítést is felvettem már. Ez a második videó minden idők leghosszabb Cenweb videója lesz, eléri az egy órát (a szarvasokról szóló kisfilm is csak 40 perces), és már írja a gép. Várhatóan 1-2 napon belül látható lesz.


Apropó: hosszú videók és filmek. Ezt a 60 perces videót is 4K-ban kapjátok, vagyis akár gigamega tévén vagy moziban is nézhető, ez viszont azt jelenti, hogy ismét irgalmatlan felbontásban vettünk fel nagy tárhelyet igénylő anyagokat, ami egyrészt jó nektek, mert ami a felbontást illeti, ismét csúcsminőséget kaptok, jó nekünk, mert a 4K-ban felvett anyagok alkalmasak egy későbbi, akár egész estés „mozi” összerakására, vagy akár egy a birtok élővilágáról szóló sorozat elkészítésére is, ugyanakkor apró hátránya, hogy ezeket a felvételeket ebben a felbontásban és abban a mennyiségben, ahogyan nálunk termelődnek, nem lehet laptopokon tárolni, ezért például ezen a héten is várni kellett anyagokkal, míg meg nem érkezett az új külső winchester.

Egyszerűbben: nemcsak az elkészült cikkeknek (a weboldalnak) kell egyre nagyobb tárhely, hanem a háttéranyagok, főként videók tárolásának is.

Már pedig a videós vonalat szeretnénk felerősíteni. Mindezt azért írom, hogy

a klubtagok tudják:

egyfajta tárhelyparkot, videó-archívumot is támogatnak. A támogatásotok nélkül ez sem lenne lehetséges, de tényleg nem! Rohadtul nem.

Maradjatok is velünk, arra kérünk, hogy legalább kapjunk még fél, egy évet arra, hogy teljesen felépüljön az oldalon, az oldalhoz minden, és addig semmiképp se kelljen lemondanunk róla.

Ha olyasvalaki olvassa ezt, aki nem klubtag, arra kérjük, legalább egy Mikuláscsomag árával támogassa ezt a munkát – a weboldalt és a rezervátumot – december hatodikán ezen az oldalon. Előre is köszönjük!

De vissza a felvételekre és a birtokra. Az új madárbalkonos közvetítést tehát már írja a gép, ugyanakkor a birtokra csak tegnap este értem vissza Budapestről, ahol akadt pár dolgom-dolgunk. És ahová úgy mentem el, hogy a birtokon sosem látott madársereglet maradt hátra, főként az Őskökényes környékén.


És ahová váratlanul, hamarjában tértem vissza a nagy havazás hírére. Havazásban természetesen mindenképp itt kell lenni, bármiféle dolgok is szólítanak el bárhová.

Tegnap – 2023.12.05-én – könyörtelenül húzós napom volt, kortán reggel még a Jászságba kellett mennem, onnan vissza Budapestre, aztán rövid pihenés után teperni kellett vissza a birtokra. Bámulatos pontossággal sikerült az érkezés. Az M7-esen végig eső esett (szerencsére nem ónos), de a birtoktól 6 kilométerre már havazás bolyholta az utat. És azóta havazik.

Aludni sem tudok az izgalomtól.

Várhatón sok madár lesz. Várhatóan soha olyan felvételekhez nem jutottam a madárbalkonon, amihez ma juthatok. A Nagyvadföldön bármi lehet. 30 kiló takarmányt hagytam kint vasárnap, ma szerda van, ki tudja mennyi madár gyűlt össze.


Képtelenség aludni ilyenkor.

Ráadásul nem üres kézzel tértem vissza Great Green Woodsba.

2023.12.06. is fordulópont a birtok történetében. Ünnepel a birtok ma. Nemcsak azért, mert havazik, hanem mert a birtokon a madárvédelem és a madártani kutatások minősége ismét nagyságrendeket ugrik. Ma még talán át sem látom, hová vezethet mindez.

Hajnali 3:18 van. Ha kinézek, mintha Skandinávia sötét tájain tölteném a telet. Epikus fenyők fehérlenek. Ma is olyan nap lesz, amikor megkísérlem a lehetetlent, és igyekszem elvégezni mindazt, amit rendesen csak három nap alatt lehet. Gyertek vissza, igyekszem sokszor és sok friss fotót hozni a havazásról, a madarakról, s mindenről.

Híreink is vannak dögivel.

Köszönettel, hálával, és erősen bizakodva, maradok a madarak barátja és a ti barátotok, üdv: Cen’                       

P.S.: A következő napok taktikája az lesz – mint minden nehéz vagy egyszerűen csak túlterhelt időben –, hogy „az egyik lépés követi a másikat” elvét követjük. Mindig csak a következő feladatra gondolunk, és így lépegetünk előre, mint a kis fehér paraszt a sakktáblán, nem mérlegelve, hogy a feladatok összessége másra sem jó, csak hogy maga alá temessen minket.


Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több cenweb

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

⚡ Hitvallás ⚡

Nem is oly sokára a ma élő embert felváltja egy másik, akit talán már nem is Homo sapiensnek neveznek majd. Ez az új ember leginkább…

még több cenweb

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

⚡ Hitvallás ⚡

Nem is oly sokára a ma élő embert felváltja egy másik, akit talán már nem is Homo sapiensnek neveznek majd. Ez az új ember leginkább…

5 hozzászólás

 1. Bevallom, hiába vagyok képalkotós meg kellett néznem mit jelent a 4K felbontás:-))), magamtól is rájöhettem volna, mert pl.nem mindegy milyen monitoron nézem a páciensekről felvett képeket.
  Nagyon klasszak a rövid videók is.

 2. Igen, igen és igen! 🙂 Én biztosan a zárójelben lévő – szintén nem rövid – mondatban említettek közé tartozom: imádom a hosszú, akár egész oldalas mondataidat!

  Én is vettem tegnap eleség utánpótlást, mert ide is rengeteg cinege jött az utóbbi napokban. Cinkegolyót is beszereztem. 🙂
  Van egy tippem: elfogyott mind a harminc kg eleség, amíg nem voltál otthon.
  Azt hiszem, kalandos tél jön a birtokodon! 🙂

 3. Őrületes invázió van, zömmel itt cinkék, de még tart a verébkarnevál is. Viszont a karvalyok naponta 4-szer is megjelennek, és bizony néha sikeresen csapnak le, de nekik is enni kell.
  Azt nem tudtam, hogy a zab is jó a madaraknak, ez új most nekem.
  Most az ugrott be az élővilágról, hogy a birtok neve lehetne így egyszerűen : Elő-Világ Park 🙂

 4. De jó szövegek vannak ebben a posztban! 🙂 🙂 🙂 , az embernek a füle is kettéáll .
  Azért ezt kiemeltem:
  “….aki széltében-hosszában imádja az indokolatlanul nyakatekert, körkörösen megbonyolított és feljelzősített, se vége, se hossza mondatkaravánokat, melyekben úgy vonulnak az egymás nélkül végzetesen magányos, halálba árvult szavak, akár tömegbe verődő bölények a szeles, Montanától Kaliforniáig nyújtózó prérin, …”

  1. Csodaszépek a havas fotóid a főoldalon, Cen’. Hála érte.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük