Csodás ötlettel csábítja a turistákat egy toszkán városka

grosseto

Csodás ötlettel csábítja a turistákat Grosseto


Az Európai Bizottság két várost választott, amelyek jövőre az intelligens turizmus európai fővárosainak címét viselhetik. Az egyik a toszkánai Grosseto, Maremma régió központja, mindössze tíz kilométerre a Tirrén-tenger partjától. Ez a város lett az intelligens turizmus zöld úttörője, amely a természet védelme, ezen belül is a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok bemutatása köré építi a turizmusát.

A mezőgazdasági turizmus fellegvára

Az agroturismo vagyis mezőgazdasági turizmus egyébként már régebb óta virágzó szegmense Olaszország turisztikai kínálatának. Az utazók tanyákon lakva láthatnak bele az ottani gazdálkodás és termelés kulisszái mögé, akár részt is vehetnek a munkában, és nem utolsó sorban megkóstolhatják annak eredményét.

Grosseto ezt az irányzatot igyekszik tökélyre fejleszteni azzal, hogy védett területének harminc százalékán mezőgazdasági tevékenységet folytat.

Grosseto mellett, a tengerparton terül el az egész évben látogatható, biciklivel is bejárható maremmai regionális nemzeti park. Itt megnézhetjük az éppen esedékes mezőgazdasági munkákat, főzhetünk a helyben termelt növényekből és itt tenyésztett állatokból készült termékek felhasználásával, és megtanulhatjuk a helyi alapanyagok gyűjtésének és feldolgozásának módjait.


Dublin digitális túraútvonala

Grosseto mellett a másik intelligens város Dublin lett, amely világszínvonalú, az egész városra kiterjedő digitális túraútvonalával nyerte el a zsűri tetszését. A Culture Near You elnevezésű online térkép segítségével önállóan bejárhatjuk a város nevezetességeit, és megismerhetjük azok történeteit is, és amellett, hogy naprakész infókat kapunk róluk, megtaláljuk a környék aktuális kulturális eseményeit is.

Ezért lesz érdemes jövőre odautazni

Mindkét város sok új programmal készül 2024-re. Dublin Capital in Residence néven indít kezdeményezést, amiről egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy az európai okosvárosok közötti tudásmegosztásról és együttműködésről szól.

Grosseto a Green Pioneer nevű programjával szeretné erősíteni a hírnevét, mint fenntartható úti cél. A város központjában parkká alakítottak egy kiszáradt csatornát, emellett a várost és a mezőgazdasági területeket összekötő túraútvonalakat készítenek, és lesznek különböző rendezvények a Toscany Trail elnevezésű offroad kerékpáros verseny szervezőivel.

A díjat az Európai Bizottság 2018-ban hozta létre. Első alkalommal, 2019-ben Helsinki és Lyon kapta, 2020-ban Göteborg és Málaga, 2022-ben Bordeaux és Valencia, 2023-ban pedig Páfosz és Sevilla viselhette a címet.

Forrás: MTI, a címlapképen a Grosseto melletti Cinigiano, forrás: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több Olaszország

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több utazás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Ezek idén a Balaton legjobb strandjai

A balatoni önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) az idén 21. alkalommal hirdette meg a legjobb balatoni strandok védjegyévé váló…Tovább

4 hozzászólás

 1. Minap láttam egy régi aranyos könnyed kis filmet,
  a Napsütötte Toszkána, szerintem érdemes megnézni.
  Nem csak Toszkána miatt. 🙂

  1. Author

   Ó, igen, ismerem, az nagyon jó! 🙂

  2. Frances Mayes könyvéből készült a film, van folytatása is az”Édes élet Itáliában” nagyon klassz könyv az is, ebből sajna még nincs film.
   Régi tervem Toscana .

   1. Author

    Dejó, köszi, nem is tudtam, hogy van folytatás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük