Kezdődik az erdészeti szezon

erdő

Kezdődik az erdészeti szezon


Az erdészeti szezon kezdetével a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elemzést adott ki az idén várható kilátásokról. Eszerint a tavalyi extrém szárazság után idén eddig kedvezően alakultak a csapadékviszonyok, ami pozitív hatással van a faállományok egészségi állapotára is. Az egyes régiókban, illetve az egyes faállomány-típusok (például bükkösök, tölgyesek) esetében az utóbbi években tapasztalt állapotromlás ugyanakkor nem állt meg, azt az időjárás kedvező alakulása csupán lassította.

A tűzifaárak ez év tavaszához képest nem emelkedtek, várhatóan ősszel sem változnak, az egyéb fatermékek esetében pedig a csökkenő kereslet mozgatja az árakat.

A fatermékek iránti kereslet csökkenésével párhuzamosan ugyanakkor a faipari feldolgozási költségek meredeken emelkednek, ami a romló piaci viszonyok ellenére is áremelkedést indokolna.

Az új Közös Agrárpolitika (KAP) stratégiai terv keretében várhatóan induló támogatásokkal összefüggő várakozás miatt a gazdálkodók kivárnak, a fakitermelések visszaestek. Az erdősítési, fakitermelési és szállítási kapacitások folyamatosan szűkülnek, és ezzel párhuzamosan drasztikusan drágulnak.

A fakitermelésekben a fizikai munkaerő egyre növekvő hiánya a gépesítés irányába kényszeríti az erdőgazdálkodást.

Az erdőtelepítések – régiónként változó intenzitással – mind az állami, mind a magánszektorban zajlanak. Az agrárkamara feltételezése szerint a szántóföldi növénytermesztésben az ukrán gabonaimport miatt tapasztalható értékesítési nehézségek az erdőtelepítések felé terelhetnek földtulajdonosokat.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

    Név*

    Email cím*


    Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

    Támogass egy 15 éve ingyenes nonprofit portált és egy természetvédelmi rezervátumot!

    még több erdő

    Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

    Gemencen megkezdődőtt a szarvasbőgés

    Gemencen megkezdődött a szarvasbőgés és szerdától szeptember 27-ig részleges erdőlátogatási tilalmat rendeltek el a Gemenc Zrt. a vagyonkezelésében levő erdőterületeken…Tovább

    még több vadon

    Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

    Rekordot dönt a kökénytermés az idén!

    Ha nem jön közbe semmi, akkor ősztől – november elejétől körülbelül – tonnaszám várja az érett kökény, elsősorban a vonuló, aztán pedig a telelésre érkező…

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük