Eltűnhet a virágok fele

virágok

Eltűnhet a virágok fele


A kew-i Királyi Botanikus Kertek kutatócsoportja a növények jelenleg elérhető legátfogóbb adatbázisából (World Checklist of Vascular Plants) indult ki, amelyet Rafael Govaerts, vezető botanikus harmincöt évnyi alapos rendszerező munkával alkotott meg harminc ország kétszáz tudósának kutatási eredményeiből. Ezt a listát hasonlították össze a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalás szélére került fajokról vezetett vörös listájával, hogy jóslatot készítsenek a várható kihalásokról.

Úgy találták, hogy a Föld ismert virágos növényeinek negyvenöt százalékát kihalás fenyegetheti, köztük orchideák, ananászfajták és gabonafélék is eltűnhetnek a Föld színéről. A 2020 óta felfedezett csaknem tizenkilencezer új növény és gombafaj hetvenhét százaléka lehet veszélyben.

Ezenkívül mintegy százezer újonnan felfedezett növényfajra vár még tudományos leírás, ezek automatikusan a veszélyeztetettek közé sorolhatók mindaddig, míg az ellenkezője nem bizonyosodik be.A kutatók elemzése szerint mintegy 2,5 millió gombafaj élhet a Földön, és ezek kilencven százalékát még nem azonosították. Ráadásul a gombákban rejlő lehetőségeket – köztük azt, hogy képesek elfogyasztani a műanyagokat -, még csak most kezdjük érteni.

Mint Matilda Brown, a Királyi Botanikus Kertek természetvédelmi szakértője elmondta, a növények az emberi élet minden aspektusában meghatározóak, a klímaváltozás és a biológiai sokféleség csökkenése miatt azonban egyre nagyobb veszélynek vannak kitéve. Tízből kilenc gyógyszerünk a növényekből származik, így akár a jövőbeli gyógyszereink felét elveszíthetjük. Nem tudjuk, hogy milyen lehetőségek tűnnek el a kihaló növényfajokkal, ezek között lehet akár egy daganatos betegség elleni szer, vagy akár az éhezés megoldása, de mindenképpen tragikus lenne elveszíteni ezeket a fajokat, mielőtt tanulmányozhattuk volna őket.

A tanulmány több mint harminc olyan globális “sötét pontot” is bejelölt a gazdag biodiverzitású országokban, amelyeket a botanikusok még nem fedeztek és nem térképeztek fel. Több ilyen régió van Ázsiában, például Új-Guineában és Vietnámban.

Forrás: MTI, képek: Unsplash, Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Támogass egy 15 éve ingyenes nonprofit portált és egy természetvédelmi rezervátumot!

  még több növény

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Tényleg káros a zöldhomlokzat?

  Még a kertes házak között is ritkán látunk olyat, amelyet növényzet borít, a társasházak között pedig nagyítóval kell keresni a zöldhomlokzatot. Pedig a zöldhomlokzatok…Tovább

  még több gomba

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük