Tényleg káros a zöldhomlokzat?

zöldhomlokzat

Tényleg káros a zöldhomlokzat?


Még a kertes házak között is ritkán látunk olyat, amelyet növényzet borít, a társasházak között pedig nagyítóval kell keresni a zöldhomlokzatot. Pedig a zöldhomlokzatok és a zöldtetők nagyon fontos szerepet játszanak a városokban a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásában és a biodiverzitás megőrzésében. Emellett természetes klímaberendezésként is működnek, ráadásul tisztítják a levegőt, szigetelnek, és a zajt is tompítják.

A zöldhomlokzatoknak tehát számos pozitív hatásuk van, mégsem olyan népszerűek, amilyenek lehetnének. Ebben pedig közrejátszhat, hogy sok tévhit kapcsolódik hozzájuk. Például, hogy károsítják a vakolatot, vagy, hogy a növények miatt bogarak és rágcsálók árasztják majd el a lakásokat. A megfelelő futónövények kiválasztásával és a rendszeres gondozással azonban elkerülhetők a károk az épületen. A futtatórácsok átgondolt elhelyezésével pedig a növényeket távol lehet tartani az ablakoktól.

Ráadásul, ahol sok a rovar, ott megjelennek a természetes ellenségeik is, így például a madarak, akik segítenek kordában tartani a populációjukat. Egy bécsi felmérés során ráadásul az is kiderült, hogy a zöldhomlokzatok nyolcféle nappali lepke- és harminckétféle méhfajnak adnak otthont.

Éppen ezért Bécs városa

többféleképpen is támogatja a zöldhomlokzatok elterjedését. Mivel a település célja, hogy az egyre forróbb nyarakon is élhető maradjon, és ez többek között sok zöldfelülettel érhető el, május elején megemelte a zöldhomlokzatok, zöldtetők és betonozott udvarok kizöldítésére adott támogatást. Így a lakóközösségek utcai zöldhomlokzat kialakítására akár tízezer eurós támogatást is kaphatnak, ha pedig zöldtetőt hoznak létre, akkor akár harmincezer euróval is beszáll a város a költségekbe.

Magánterületen lévő homlokzatok zöldítését ötezer euróval, több mint tizenöt éve lebetonozott udvarok átalakítását és beültetését pedig tízezer euróval támogatja. Feltétel viszont, hogy a felhasznált anyagoknak környezetbarátnak kell lenniük, így nem kaphat támogatást, aki PVC-t vagy tőzeget használ a zöldítés során.

Emellett ingyenes, egyórás helyszíni vagy telefonos tanácsadás során segítenek kiválasztani a megfelelő technológiát, a növényeket, és az említett tévhitekkel is leszámolnak. Ha egy lakóközösség elszánja magát a homlokzat-, tető- vagy udvarzöldítésre és megfelel a pályázati feltételeknek, akkor a tanácsadást végző die Umweltberatung segít a pályázat benyújtásában is.

Eközben Antwerpen szintén zöldítésre buzdítja lakóit.

Forrás: City of Vienna, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több cenweb

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

6 hozzászólás

 1. Nagyon szurkoltam a vadszőlőnek, amikor alattunk elkezdett felfutni a társasház falára. De épp csak felért az első emeletig, amikor levágták. ☹
  Az érv itt is az volt, hogy tönkreteszi a vakolatot. No meg a bogarak.

  1. No meg a barbárság – sajnos egyre türelmetlenebb vagyok mindenkivel, aki kivág, kiirt bármit is. 🙁

 2. Imádom a zöldet mindenütt. Nekem volt egy mediterrán falam a partoldalban bontott téglából a volt házamnál és alig vártam, hogy a borostyán benője- sajnos a laza homokos talajban 10 év alatt is csak foltokban nőtt, de az is nagyon szép volt. Milyen király lenne ha mindenütt eltakarná a ronda beton falakat.

  1. Sokat kínlódtam a borostyán meghonosításával a birtokon 2000-2002 között, de hiába. Nem volt elég árnyék. Szerencsére ma már tömeges, és körülbelül 5-7 múlva már a ház egyik felét is elborítja majd, a fenyőkön meg a terasz környékén pedig hatalmasat halad a vörös vadszőlő.

   1. A botostyán szerencsésebb volt nálunk, mint a vadszőlő, mert ő a hátsó kerítést célozta meg. Ő maradhatott, és mára már teljesen betakarta a ketítést. Időnként kap egy kis fazonigazítást, de nem irtották ki.
    Pont rálátok az ablakból. Sokkal szebb így a kerítés, és jobban is véd, mert nem lenne egyszerű rajta átmászni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük