Antwerpen zöldít, ingyen osztogatják a fákat

Antwerpen

Antwerpen zöldít, ingyen osztogatják a fákat


Szeptember 30-ig Antwerpen kétezer fát oszt ki azoknak a lakosoknak, akiknek kertjük vagy egyéb olyan burkolatlan területük van, ahová el tudják azokat ültetni.

A projekthez húsz olyan fafajt választottak ki, amelyek jól viselik a városi környezetet. Az igénylőknek egy rövid kérdőívet kell kitöltenük arról, hogy mekkora helyük van, és mennyire napos, ez alapján választják a legalkalmasabb fajokat.

A kezdeményezéstől azt remélik, hogy nyáron lehűti a várost, javítja a levegő minőségét, és több költőhelyet teremt a madarak és élőhelyet más állatoknak. A növények enyhítik a városokra jellemző hősziget-hatást, ami azt jelenti, hogy a betondzsungelek melegebbek, mint az azokat körülvevő vidéki zöld területek.

Tavaly is volt már egy ilyen faosztás, ami egy növényekkel teli villamossal vette kezdetét. Az 1-es vonalon közlekedő jármű egy napra buja mobilkertté változott, ahol minden rendelkezésre álló helyre növényeket szorítottak be, ezzel is kertészkedésre ösztönözve a lakosokat. 2022-ben Antwerpen lakói több mint 200 homlokzati kerttel, 170 fás területtel és 100 növényfüzérrel lettek gazdagabbak.

Annak sem kell kimaradnia ugyanis a zöldítésből, akinek nincs kertje, a belvárosiak például zöld homlokzatok kialakításához kérhetnek segítséget az önkormányzattól többek között futónövények formájában. A városi tanács emellett anyagi segítséget kínál azoknak, akik a kertjük öntözéséhez esővízgyűjtő hordót vásárolnának.

A kertrendezést a kerületi tanács végzi, akár a járólapokat is felszedik, földet raknak le, és elültetik a fákat, a tulajdonos feladata pedig, hogy gondozza a növényeket.

Forrás: Euronews, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több növény

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

A selyemkóró gyönyörű, de veszélyes!

Kevés annyira ellentmondásos virág akad, mint a szép, rózsaszín virágú, bódító illatú közönséges selyemkóró (Asclepias syriaca). Különleges, látványos növény…Tovább

2 hozzászólás

  1. Ez zseniális. A kis Gréta is nekifoghatna:-)))

    1. Author

      Na, igen, többre menne vele mindenki, ha inkább művelné kertjeit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük