Újrahasznosított tollból készítenek ágyneműt

újrahasznosított tollból

Újrahasznosított tollból készítenek ágyneműt


A lakástextilek piacán nagy a kereslet az új, első osztályú tollból, tollpehelyből készülő párnák és paplanok iránt. Népszerűségük egyik oka, hogy míg a poliészterből készült ágyneműk átlagos használati ideje két év, addig a toll alapú termékeké lényegesen hosszabb, négy-öt év.

A toll ráadásul – a használat jellegétől függően – több alkalommal újrahasznosítható alapanyag. Számos szálloda- és bútoráruházlánc pedig a fenntarthatóság jegyében szeretné elérni, hogy termékei egyre nagyobb hányada készüljön újrahasznosított alapanyagból.

Részben ezekre az igényekre válaszul dolgozta ki a Naturtex Kft. a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatóival azt az eljárást, amellyel újrahasznosított tollból készülő, tartós higiéniás szintet biztosító termékeket lehet gyártani.

Hogyan hasznosítják újra a tollat?

Az újrahasznosítás során fontos egyrészt a tisztítási folyamat optimalizálása a hosszabb élettartam érdekében, másrészt egészségügyi okokból bizonyos módosításokat kell végezni a tollak és pelyhek felületén.

A kutatók egy új bevonatot fejlesztettek ki, amely képes tartósan rögzülni a toll, tollpehely és a textilbevonat felületén, miközben ellenőrzött antiallergén és antimikrobiális hatása révén távol tartja az atkákat, illetve gátolja a nem kívánatos mikroorganizmusok szaporodását.

A használt tollak és pelyhek válogatását, osztályozását és a textilvágást egy komplex gyártósorral oldják meg. A cég a többek között külföldről is gyűjtött, eltérő szennyezettségű alapanyagokból a saját technológiájával, standard ipari körülmények között gyárt új termékeket a nemzetközi piacra.

A cégről

Az idén 35 éves Naturtex Kft. 2006-ban került teljes egészében magyar tulajdonba. A kétszáz alkalmazottat foglalkoztató vállalkozás fő tevékenységi köre a tollal vagy pehellyel, valamint gyapjúval és egyéb természetes és szintetikus szállal töltött termékek gyártása, illetve egyéb lakástextilek forgalmazása. A vállalkozás két gyárában évente mintegy 2,3 millió terméket állít elő. Részesedése mintegy harmincöt százalékos a magyar ágyneműpiacon, de a forgalom csaknem kétharmada exportból származik, a cég termékeit a világ hatvan országába szállítják.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több újrahasznosítás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több toll

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

A boldogság kék madara valójában fekete?

A „boldogság kék madarának” tollazata tehát valójában csak fekete színanyagot tartalmaz, kék színe valójában szerkezeti sugárzás. Ezek a szajkótollak jól mutatják… Tovább

A nagy toll-trükk | A madarak vedlése

Bármilyen stratégia szerint vedlik is egy madár, mivel az utolsó tollat is a szervezet állítja elő, ez mindig kockázatos időszak az életében. Ha nincs jó…

4 hozzászólás

  1. Anno minden lány kapott a stafirungjába tollpárnát, nagyot és kicsit. A magam részéről nem szerettem, nagyon hamar megváltam tőle, különösen, hogy mindkét gyerekem toll allergiás tüneteket mutatott, ha a kispárna tollat tartalmazott. Sokkal higiénikusabb a mosható párna és paplan. Az egyik orosz barátnőm imádta a libatollas ágyneműt, rengeteget nevettünk, amikor évente a tollas cigányhoz vitt mindent, azok kiszedték , kimosták, szóval puha pihe lett a toll és új anginba rakták vissza. Nem szívesen aludnék olyan szállodában, ahol tollpárna van , új technológia ide vagy oda. Kétévente legalább teljes cserét csinálok a mosható ágyneműimben, el sem tudom képzelni, hogy olyanba feküdjek bele, amiben már más aludt. A toll pedig megőrzi a dolgokat.

  2. Gyerekkoromban falun csak tollal töltött párnát és dunyhát használtak – bizony, nemcsak 4-5 évig, hanem jóval tovább. (A vattapaplanok később jöttek.) Az igazi a libatoll volt, de szegényebb házaknál használtak kacsatollat is, ami nem volt olyan pihe-puha. Az alapanyag meg általában ott sertepertélt az udvaron. 🙂

    A párna- és dunyha huzatokat hetente cserélték és mosták. Amikor már a tollat tartalmazó cihán is látszott a használat, akkor a tollat átrakták egy tiszta cihába, a használt angint pedig kimosták. Még ritkábban kimosták a tollat is – nagyon óvatosan -, és amikor a toll a használat során már nagyon összetört, akkor kidobták (elégették).

    Vajon miből készül ez az új, antiallergén és antimikrobiális bevonat?

    1. Én még aludtam az anyósomnál tyúktoll párnán is- nos nem igazán tett boldoggá. Engem is érdekel, miből készül a tollra a bevonat.

  3. Nekem még van három tollpárna, igaz csak kispárna, dupla anginban, de a délutáni lustizáshoz az a legkényelmesebb. 😀 Simán kimosom mosógépben, a szárítás a neccesebb.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük