Nála több időt senki nem töltött az űrben

Oleg Kononyenko

Rekordot döntött Oleg Kononyenko


Oleg Kononyenko, a Roszkozmosz orosz állami űripari vállalat űrhajósa vasárnap a Nemzetközi Űrállomáson megdöntötte a világrekordot az űrrepülések összesített időtartamában. Az űrhajós közép-európai idő szerint 9 óra 30 perc 08 másodperckor múlta felül honfitársa, Gennagyij Padalka teljesítményét, aki öt űrrepülés során összesen 878 nap 11 óra 29 perc és 48 másodpercet gyűjtött össze.

Kononyenko, aki a Roszkozmosz kozmonautaegységének parancsnoka, jelenleg az ötödik űrrepülését hajtja végre. Mostani küldetésének végén, a tervek szerint 2024. szeptember 23-án, összesített űrrepülési ideje 1110 nap lesz.


Oleg Kononyenko 1964. június 21-én született a Szovjetunió türkmén tagköztársaságában lévő Csardzsou városában. 1988-ban végzett a Zsukovszkijról elnevezett Harkivi Repülési Intézetben repülőgéphajtóművek szakirányon, gépészmérnöki képesítéssel. 1996 és 1998 között általános űrkutatási képzést kapott a Gagarin Űrhajós Kiképző Központban, a Csillagvárosban. 1998 márciusában berepülő kozmonautának minősítették. 2008. április 8-án indult első űrrepülésére a 17. alapexpedíció keretében a Nemzetközi Űrállomásra, ahonnan 2008. október 24-én tért vissza a Földre.

Forrás: MTI, kép: Andrey Shelepin/NASA

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több kozmosz

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Amerika visszatért a Holdra

Több mint fél évszázaddal az Apollo-17 holdexpedíció után az Egyesült Államok ismét leszállóegységet juttatott a Holdra. Az Intuitive Machines magánvállalat…Tovább

Elégett egy műhold a Föld légkörében

1995-ben indították útjára a maga idejében úttörőnek számító ERS-2 európai földmegfigyelő műholdat, hogy a hasonló felszereltségű, 1991-ben indított és 2000-ig működő…Tovább

még több űrkutatás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

1 hozzászólás

  1. Kíváncsi lennék rá, hogy vajon milyen hatással van az emberi szervezetre a hosszú űrbéli lét.

    Azt hiszem, az amerikaiak csináltak olyat – ha jól rémlik -, hogy egy ikerpárt képeztek ki űrhajósnak, de csak az egyikük ment fel az űrbe. Őket figyelték meg később, és voltak eltérések.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük