Új magyar ásványvízgyártó forradalmasítja a visszaváltást

visszaváltható palack

Pannonhalmáról érkezik a visszaváltható vizes palack


Pannonhalmáról talán elsőként talán nem az ásványvíz jut eszünkbe, de könnyen lehet, hogy az apátságáról ismert város neve hamarosan összeforr az éltető nedűével. Az apátságnak is otthont adó Szent Márton-hegy oldalában ugyanis nem akármilyen, a marketingleírások szerint különleges ásványianyag-összetételű forrás fakad, amellyel a legendák szerint már IV. Béla király is a szomját oltotta.

A forrás felszín alatt rejtőző ásványvízéből készül az apátsági Vis Vitalis víz, emellett pedig egy új gyártó is megmeríti tartályait a kútban: az Oonly névre keresztelt, öt éve alakult cég, amely újrahasznosítható palackjaival igyekszik berobbanni a köztudatba.

A cserepalackos ásványvíz

Az Oonly Tisztán Víz Kft.-t Polony István alapította 2019-ben, a vállalkozás első cserepalackos ásványvizei pedig 2021-ben tesztjelleggel kerültek be a kifli.hu kínálatába. Az első palackokba szintén hazai, de még nem saját forrású ásványvíz került.

Most pedig másfél milliárd forintos beruházással egy üzemet nyitottak Pannonhalmán a palackok újratöltésére és újrahasznosítására.

Az újratölthető (angolul refill) elnevezésből refPET-nek keresztelt cserepalackokat átlagosan huszonötször lehet újratölteni, vagyis egy palacka összesen 37,5 liter víz kerülhet. Így ez idő alatt körülbelül nyolcvan százalékkal kevesebb műanyag fogy, mintha egyszer használatos PET-palackokból innánk meg ezt a mennyiséget.

A cserepalackokat visszaváltás után a gyárba szállítják, ahol azokat magas hőfokon, csíramentesítő eljárásnak alávetve megtisztítják, majd újratöltik ásványvízzel. A palackokból életciklusuk végét követően új, másfél literes refPET palackokat gyártanak, évente akár ötvenmillió darabot is.

Van igény a környezetbarát megoldásokra

A cég szerint az ásványvíz különlegessége, hogy a magyarországi ásványvíz márkák között magas, literenként 33 milligrammos metakovasavval és 54,5 milligrammos természetes magnéziumtartalommal rendelkezik.

Mint Polony Istvánt, az Oonly ügyvezető igazgatója elmondta, Magyarországon csaknem mindig egyszer használatos PET-palackokból isszuk az ásványvizet, pedig a kutatásaik szerint nagy igény van a környezetbarát megoldásokra. Beruházásuk célja, hogy Európa más országaihoz hasonlóan Magyarországon is teret nyerjen a környezettudatos ásványvízfogyasztás.

Idéntől egyébként a legtöbb ital csomagolása visszaváltható lesz, de ez nem jelenti automatikusan azt, hogy ezeket újrafelhasználják vagy hasznosítják.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több víz

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Kellenek halak a kerti tóba?

Sokan építenek a kertjükben néhány négyzetméteres mesterséges tavakat, azzal a talán nem is teljesen tudatosuló céllal, hogy így hozzák el otthonaikba a természetes vizek…Tovább

még többet a műanyagról

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Elindul a kötelező visszaváltási rendszer

Júliustól átalakult a hulladékgazdálkodás, és bevezették a kiterjesztett gyártói felelősséget, a következő lépésként pedig a jövő év elejétől kötelező visszaváltási rendszer működik majd… Tovább

5 hozzászólás

  1. De jó- sosem hallottam róluk. Keresni fogom majd a polcokon, bár bevallom évek óta nem vettem ásványvizet.

  2. Kíváncsian várom. Mi szűrt vizet iszunk, kevés műanyag palack fordul meg nálunk, de a magnézium tartalma miatt ez nagyon hasznos lehet a szervezetnek.

  3. Author

    Én is meg fogom kóstolni, jó ötlet ez a cserepalack, de azért a legkörnyezetbarátabb szerintem továbbra is a csapvíz, már ahol biztonságos. Erről azért megoszlanak a vélemények. Viszont a műanyagpalackokkal kapcsolatban egyre nagyobb aggodalmat jelentenek a mikroműanyagok, és nem igazán lehet tudni, hogy a fertőtlenítés például nem ront-e ezen a helyzeten, már ha ez lehetséges.

    1. Teljesen igazad van a műanyag palackokkal kapcsolatban is, Mara, legalább 10 éve vízszűrő betétet használok a csapvízhez.
      A visszaváltható palack és a víz összetétele viszont jó alternatíva lehet az ásványvíz fogyasztóknak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük