Nem készül több Lego-kocka újrahasznosított műanyagból

lego

Nem készül több Lego-kocka újrahasznosított műanyagból


A dán játékgyártó 2020-ban jelentette be, hogy száműzi az építőkockákból a jelenleg használt kőolajalapú műanyagot, és tíz éven belül áttér az újrahasznosított és biológiai alapú anyagokra. 2021-ben be is mutatták az újrahasznosított műanyagból készült kocka prototípusát, viszont már akkor jelezték, hogy a PET-formula próbagyártásáról csak további tesztelések és fejlesztések után fognak dönteni.

A kutatások azonban rávilágítottak, hogy a PET-műanyag felhasználásával készülő termék gyártása nagyobb szén-dioxid-kibocsátással járna.A PET-műanyaghoz ugyanis még plusz összetevőket kell adni, hogy biztonságos és tartós legyen, emellett rengeteg energiát igényelg a feldolgozás és a szárítás. Mint Tim Brooks, a Lego csoport fenntarthatóságért felelős vezetője mejegyezte, ez

“olyan mintha fém helyett fából akarnánk kerékpárt készíteni”.

A Lego ezután inkább a termékeiben eddig is használt fosszilis alapú műanyag kibocsátásának javítására törekszik majd. Niels Christiansen, a Lego vezérigazgatója bízik abban, hogy a több száz különféle anyag tesztelését követően végül megtalálják majd a “varázsmatériát” a fenntarthatósági problémák kiküszöbölésére, ám eddig ez még nem történt meg.

Persze, ez csak egy eljárás és egy tárgy a sok közül, azért felveti azt a kérdést, hogy általában véve mennyire fenntartható a műanyagok újrahasznosítása.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Támogass egy 15 éve ingyenes nonprofit portált és egy természetvédelmi rezervátumot!

  még több műanyag

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több környezet

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Kellenek halak a kerti tóba?

  Sokan építenek a kertjükben néhány négyzetméteres mesterséges tavakat, azzal a talán nem is teljesen tudatosuló céllal, hogy így hozzák el otthonaikba a természetes vizek…Tovább

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük