Miért okozhat egy fertőzés krónikus betegséget?

immunológiai betegségek

Miért vezethet egy fertőzés immunológiai betegségek kialakulásához?


Új kutatás indult az Európai Unió kutatási és innovációs keretprogramjának támogatásával, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont részvételével. Az ID-DarkMatter-NCD elnevezésű projekt azt vizsgálja, hogy egyes fertőző megbetegedések után miért alakulnak ki immunológiai betegségek.

A konzorciumot a Bécsi Orvostudomány Egyetemről Thomas Vogl irányítja, a magyar kutatókat Manczinger Máté vezeti. A csapatot az immunológia, genetika és adattudomány szakemberei alkotják. Az SZBK rendszerimmunológiai kutatócsoportja a projekten belül a betegek genetikai analízisét koordinálja.

A 2028-ig tartó kutatási program fő célja, hogy azonosítsa azokat a rejtett genetikai és környezeti tényezőket, amelyek összekötik a fertőző betegségeket a később kialakuló és gyakran krónikussá váló immunológiai betegségekkel.

A kutatók hatezer beteg mintegy hatszázezer antigénjével szemben vizsgálja meg az antitestek által közvetített immunválaszt.

A részletes analízisre kiválasztott betegségek között szerepel a poszt-COVID-szindróma, a központi idegrendszert érintő gyulladásos autoimmun betegség, a szklerózis multiplex, a krónikus fáradtság szindróma, az ízületek gyulladásos elváltozásával járó autoimmun kórkép, a reumatoid artritisz, a test különböző szerveit megtámadó krónikus autoimmun betegség, a szisztémás lupusz eritematózusz és a gyulladásos bélbetegségek.

A kutatók modern módszerek és genetikai vizsgálatok segítségével minden betegről részletes immunológiai profilt állítanak fel, így átfogó és részletes képet kaphatnak a betegségek kialakulásáról. Az EU Horizon programjából 8,4 millió euróval (3,242 milliárd forint) támogatott, 60 hónapig tartó projektben tizenkét európai konzorciumi partner vesz részt, köztük svájci társult partnerként a Bázeli Egyetem, amely további mintegy 1,2 millió eurós (436 millió forint) finanszírozással rendelkezik.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több orvostudomány

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Mérföldkő a robotsebészet terén

Meghaladta az ezret az Országos Onkológiai Intézetben elvégzett robotasszisztált műtétek száma, ami az intézet szerint mérföldkő nemcsak számukra, de a magyar onkológia…Tovább

még több Biológiai Kutatóközpont

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

4 hozzászólás

 1. Ez szuper- elképesztő dolgokat tudnak már vizsgálni- ez mindig a következményekről szól, azok genetikai következményeiről, vagyis arról, hogyan írja át az immunrendszert pl. egy gén módosulása – valamitől. Szóval az a valami a gyökér probléma az továbbra sem lesz kiderítve. Megátalkodott vagyok, pedig én is a szomatikus kórképek képi megjelenését látom nap mint nap hibrid képalkotásban. Ám mindig arra gondolok, hol van itt az ember a maga önvalójában és miért jutott idáig a teste a dolgok lekövetésében. Azért nagyon érdekel, mire jutnak majd. Leginkább a krónikus fáradtság szindróma van a fókuszomban- lehet innen indul minden más is.

  1. Author

   Szerintem nagyon sok tünetnek van lelki gyökere (is). Például vannak ilyen kutatások, hogy hogyan hatnak a traumák a génekre, nagyon érdekes ez a terület.

   1. Igen- ez az epigenetika. A transzegenerációs sztorikat is ezzel magyarázzák. A lélek dolgait a test azonnal leköveti, ha valaki nem így gondol a bajaira, az örökké pirula függő lesz, vagyis a kívűlről jövő tuti megoldásokat keresi. Az egész élet igaziból önismereti munka, nem lehet megspórolni.

    1. Author

     Igen, pont erről olvastam. “Az egész élet igaziból önismereti munka, nem lehet megspórolni.” Ezzel mélységesen egyetértek, nagyon jól összefoglaltad.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük