Toszkánában ventilátorokkal hűtik az istállókat

toszkána hőhullám

Toszkánában ventilátorokkal hűtik az istállókat


Firenzében a hőmérséklet elérte a 40 fokot, de a környékbeli dombokon és földeken is napok óta tartósan 35 fok feletti a nappali meleg. Ilyen körülmények között a szarvasmarháknak is elkél a segítség a hőség elviselésében, amit ventilátorokkal és hűsítő zuhannyal oldanak meg a gazdák. Emellett az állatok naponta akár 140 liter vizet is megisznak fejenként, ami a kevésbé meleg időszakoknak majdnem a kétszerese, és az étrendjükre is jobban oda kell figyelni a rendkívüli hőségben.

A Coldiretti termelői szövetség szerint az Afrikából érkező kánikula csak a jéghegy csúcsának számít 2023 eddigi időjárásában az év eleji szárazság és az azt követő rendkívül csapadékos időszak és az áradások után.

Kedden és szerdán huszonhárom olasz városban érvényes a legmagasabb fokozatú hőségriadó, közöttük van Róma, Firenze, Nápoly, Messina, Catania, Palermo, Perugia és Pescara, csütörtökre az érintett települések száma tizennyolcra csökken.

Rómában a délutáni órákban várták a hőség tetőzését 41 és 43 fok közötti értékkel, a leglátogatottabb pontokon, a Colosseumnál, a Szent Péter téren és a forgalmasabb metrómegállóknál a polgári védelem önkéntesei osztanak palackozott vizet. A város közel harminc pontján a Vöröskereszt is jelen van.

A buszmegállókban cserepes növényeket helyeztek el, hogy a várakozók egy része árnyékban lehessen. A római kórházakban is hőségriasztás lépett életbe, ami azt jelenti, hogy az elsősegélyosztályokon külön csapat várja a forróság miatt rosszul lévőket. Az Acea római energiaszolgáltató kedden várja az év legmagasabb fogyasztási értékét.

Nápoly és Bari városában a hatvanöt felettieknek azt tanácsolták, egyáltalán ne menjenek utcára.
Szardínia szigetén található 377 önkormányzatból hétfőn 43-ban mértek negyven fokot vagy ennél is melegebbet. A levegő páratartalma kilencven százalékos. A polgári védelem ezzel egy időben csütörtökig riasztást adott ki az északkeleti Friuli Venezia Giulia tartomány területén hirtelen viharok miatt.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Fontos a marketing, de szeretnénk azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több időjárás

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Elakadtak a hóban a nemzetközi vonatok

  Az intenzív ausztriai és németországi, München környéki havazás nehezíti, lassítja a közlekedést több vasútvonalon is, ezért jelentős fennakadások, késések tapasztalhatók…Tovább

  Megdőlt az országos melegrekord

  Békéscsabán szombaton tizennyolc fokig emelkedett a hőmérséklet az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldala szerint, ezzel pedig megdőlt az erre a napra vonatkozó országos melegrekord… Tovább

  még több Olaszország

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük