Megdőlt a hajnali melegrekord a fővárosban

budapest hajnal melegrekord

Megdőlt a hajnali melegrekord a fővárosban


Az elmúlt napokban anticiklonális hatások uralták a Kárpát-medence időjárását, fokozódott a nappali felmelegedés, visszatért a kánikula, emellett a dél felől érkező, szubtrópusi eredetű levegőnek köszönhetően egyre fülledtebbé vált az idő.

Vasárnap a fővárosban 30 és 37 fok között tetőzött a hőség napközben, amely éjszaka is csak lassan engedett a szorításából.

A lágymányosi mérőállomáson hétfőre virradóra meg is dőlt a legmagasabb minimumhőmérséklet napi rekordja, miután csupán 24,5 fokig tudott lehűlni a levegő hajnalra. A korábbi napi rekordot szintén Lágymányoson mérték még 2010-ben, ez 23,6 fok volt.

Ma az MTI-n megjelent egy térkép is, amelyen a különböző mérőállomások melegrekordjai láthatók. Az is kiderül róla, hogy az elmúlt több száz évet tekintve 2007-ben Kiskunhalason volt a legmelegebb, 41,9 fok, de abban az évben Budapesten, a Kékestetőn, Miskolcon és Kecskeméten is különösen magas volt a hőmérséklet. A huszadik században az 1946-os, ’50-es és ’52-es év szintén banánérlelő volt, a huszonegyedik században pedig 2013, 2021 és 2022 is szerepel a rekorderek között.Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Fontos a marketing, de szeretnénk azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több időjárás

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Heti időjárás | Nyárias meleg

  Folytatódik a nyáriasan meleg idő, a jövő héten sok lesz a napsütés, a hét második felében a legmelegebb órákban 32-38 Celsius-fok is lehet, és hajnalban…Tovább

  még több rekord

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük